De Jonge over woord van het jaar: 'Als je op ic ligt, dán heb je pas prikspijt’

VIDEOHet woord ‘prikspijt‘ is na een oproep op sociale media gekozen tot woord van het jaar 2021. De term kreeg 82,2 procent van de stemmen en kreeg daarmee de voorkeur boven woonprotest (3,7 procent) en wappiegeluid (3,6 procent). Volgens Ton den Boon, Nederlands hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, was het verschil met de nummer twee nooit zo groot als dit jaar. NU’91, de belangenvereniging voor zorgprofessionals, reageert verbaasd op de verkozen winnaar. ,,Dit is absoluut geen term die in ons werkveld gebezigd wordt.”

83 reacties

 • Oeds Zoer

  5 maanden geleden
  De omschrijving van het woord stond er bij. Dát is dus waar iedereen op gestemd heeft. Zo simpel is het. Iedereen die nu probeert er een andere betekenis aan te hangen moet zich gaan schamen. Je gedraagt je net als onze eigen Biden, Hugo de Jonge, alles verdraaien in je eigen richting! Te zielig voor woorden,... eigenlijk. En toch reageer ik er op. Wordt tijd dat jullie je eens echt in de materie gaan verdiepen.
 • Jos Saive

  5 maanden geleden
  Die buigt alles wat krom is recht
 • C.J.H. PIETERSE

  5 maanden geleden
  Hé, er is kennelijk zeer recent 'n nieuw woord bedacht, maar wel wat te snel; 't is niet eenduidig: dat had de bedenker niet in de gaten en zijn/haar volgelingen evenmin. Ik had er nog nóóít van gehoord, er nóóit over gelezen (terwijl ik héél veel informatie lees, maar niet via Facebook, twitter, en een aantal obscure websites; vandaar waarschijnlijk). Dat Van Dale in deze overduidelijke val is gelopen is een enorme blunder, met reputatieschade tot gevolg: "eventjes" hun professionaliteit kwijt?
 • Branislav Stojanovic

  5 maanden geleden
  Veel mensen hebben bijwerkingen, de een wat minder/meer Dan de ander, en de sommigen kregen alsnog corona, geen wonder dat dat woord gewonnen heeft.
 • Stephan Veldhuijsen

  5 maanden geleden
  @Kim Straat: zou het niet kunnen dat die mensen waar u over schrijft vooral het gevoel hebben dat het vaccin zijn uitwerking mist, ook al zijn ze tijdelijk beschermt geweest? En dat zo'n opfrisprik, belachelijk term trouwens net als booster, ook weer als tijdelijk wordt ervaren? En intussen wel gewoon virusdrager en -overdrager kunnen zijn? Maar u gelooft werkelijk dat ook met alle info 100% vaccinatie reëel is? En dat dat NL zou helpen, zonder grenzen dicht in en uit? Benieuwd hoe u dat ziet.