De kernwapenwedloop uit de Koude Oorlog is helemaal terug
De kernwapenwedloop uit de Koude Oorlog is helemaal terug. De spanning tussen Rusland en Amerika over nucleaire raketten voor korte afstanden in Europa loopt op en in Nederland barst de discussie los of wij Amerikaanse kernwapens moeten kunnen afgooien.
Rusland kondigde gisteren aan vaart te zetten achter de bouw van twee nieuwe op land gestationeerde raketsystemen. Het land reageert daarmee op Washington, dat uit het nucleair wapenbeheersingsverdrag INF stapte. De wapenwedloop tussen beide landen gaat hiermee een nieuwe fase in.
Dat heeft mogelijk ook gevolgen voor ons land. Nederland huisvest zeer waarschijnlijk zo'n twintig kernwapens op vliegbasis Volkel. F-16’s kunnen deze bommen afgooien, maar afgelopen weekend barstte hier een discussie los of de opvolger van dit toestel, de Joint Strike Fighter (JSF), dit ook moet kunnen. D66-leider Rob Jetten maakte bekend dat zijn partij dit niet wil, wat hem gisteren niet in dank werd afgenomen door coalitiepartners VVD en CDA.
De discussie of Nederland wel of niet af moet van de kerntaak, komt op een gevoelig moment nu de spanning over het INF-verdrag tussen Amerika en Rusland oploopt. In 1987 verbood dit verdrag beide landen om raketten voor de korte en middellange afstand in Europa te stationeren. De ondertekening ervan door de Amerikaanse president Ronald Reagan en Sovjetleider Michail Gorbatsjov droeg daarmee bij tot het einde van de Koude Oorlog, maar die lijkt helemaal terug. Moskou en Washington beschuldigen elkaar ervan het verdrag te schenden. De Russische president Vladimir Poetin stapt nu uit dit verdrag dat de Amerikanen eerder al schonden.
Kruisraketten
Washington maakte duidelijk dat de VS begint met onderzoek, ontwikkeling en het ontwerpen van nieuwe raketsystemen en Moskou zal nu hetzelfde doen, kondigde minister van Defensie Sergej Sjojgoe aan. Het gaat om een op land gestationeerde kruisraket, gebaseerd op een bestaande versie voor schepen, de Kalibr. Ook gaat Moskou werken aan hypersonische raketten voor de langere afstand. Die zullen minstens vijf keer de snelheid van het geluid bereiken, aldus de Russen.
Moskou beschuldigt de Verenigde Staten ervan valse voorwendselen te bedenken om het INF-verdrag te verlaten, waar ze toch al wilden uitstappen. Washington ontkent dat.
De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) in Den Haag waarschuwde afgelopen week nog in een rapport voor het gevaar van een kernwapenwedloop. Nederland zou juist in een tijd van oplopende dreiging, een eventuele vijand moeten kunnen afschrikken, vindt de raad. Anders zou Nederland de Verenigde Staten en andere NAVO-bondgenoten tegen zich in het harnas jagen. Het advies luidde dan ook dat de JSF kernwapens zou moeten kunnen afgooien.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
1,2 miljoen kijkers voor hemelvaart-versie The Passion, veel lof voor Kim-Lian en Soy
Ruim 1,2 miljoen mensen zagen gisteravond de allereerste hemelvaarteditie van The Passion op NPO 1. Dat zijn een miljoen kijkers minder dan de paasversie vorige maand trok, maar het vervolg was volgens talloze twitterende kijkers wel een schot in de roos. Vooral Kim-Lian van der Meij en Soy Kroon kregen lof. ‘Ik geloof ieder woord, iedere traan.’ -
Inspectie: Gebrek aan langetermijnvisie belemmert werk politie
De politie kan haar werk niet goed doen omdat het ontbreekt aan een visie voor de lange termijn, stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid. Door het gebrek daaraan ontstaan problemen met opsporing, komen wijkagenten amper aan hun werk toe en functioneren speciale afdelingen onvoldoende. -
Ophef over antihomoverklaring haalt niets uit: meer reformatorische scholen wijzen homohuwelijk af
Ondanks de ophef over de antihomoverklaring van reformatorische basisscholen twee jaar geleden, is er weinig veranderd. In hun meest recente onlineschoolgidsen en identiteitsprofielen keuren 36 van de 161 scholen seksuele relaties tussen twee mensen van hetzelfde geslacht nog steeds af. -
PREMIUM
Opsporingsdiensten blijven wereldwijd jagen op netwerk van Taghi: ‘Niemand is onvindbaar’
Met de aanhouding van Boris P. in Servië meent justitie opnieuw een sleutelspeler uit de groep rond Ridouan Taghi te hebben opgepakt in het buitenland. Nadat de kopstukken héél lang hun gang konden gaan, hopen de opsporingsdiensten nu een duidelijk signaal af te geven: ‘Niemand is onvindbaar.’ -
PREMIUMmet video8
Survivalgids voor Schiphol: ‘Blijf in het hier en nu’
Wie nu aan Schiphol denkt, ziet automatisch lange rijen voor zich. Reizigers die de luchthaven gebruiken staan er uren in, en het einde van dit fenomeen lijkt nog lang niet in zicht. Ook voor de zomer wordt gevreesd voor lange wachttijden. Daarom de vraag: hoe bereid je je voor?
-
4
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt?