Volledig scherm
© anp

Dé kooktips voor keukenprinsen zonder inspiratie

Mannen die van koken houden; ze bestaan echt wel. Volgens onderzoek ontbreekt het hen echter vaak aan inspiratie. Daarom is een foodkanaal gestart op YouTube, speciaal voor mannen. Wij zochten naar nog meer tips en hulpmiddelen voor heren die wel willen maar niet weten wát en hoe ze moeten koken.

Mannen kunnen niet koken, ze houden er niet van en eten desnoods een week lang dezelfde maaltijd. Gewoon een grote bak met pasta koken, pot saus erin en 'klaar is kees'. Presentator Maxim Hartman sloot in zijn programma 'Nog meer voor mannen' graag bij bovenstaande vooroordelen aan. Gast Willibrord Frequin maakte duidelijk waar voor veel mannen de schoen wringt: 'Ik vind koken kut'. Hij weigerde met Hartman te gaan koken.

Wellicht verwoordde Frequin hier wat veel mannen denken, maar hebben ze niet gewoon wat meer aanmoediging en tips nodig?

Meneer in de Keuken

Uit onderzoek van marketing & PR-bureau Kroon op het Werk blijkt dat 20% van de Nederlanders zichzelf een slechte kok vindt. Vooral mannen schatten hun kookkunsten laag in. De mannen noemen zichzelf een 'onzekere thuiskok'. 

Vanaf donderdag gaan twee koks daarom op het YouTube-kanaal Meneer in de Keuken aan de slag met recepten, ter inspiratie voor de beginnende keukenprins. Elke vrijdagochtend presenteren zij een nieuw recept voor de onzekere keukenprins.

De box

Geen inspiratie voor een gerecht en al helemaal geen zin om na je werk nog door de supermarkt te sjokken? De gemaksbox verovert Nederland. De markt voor thuisbezorgde pakketten met boodschappen, verse ingrediënten én gezonde recepten groeit en groeit.

Zo heb je een box van Hello Fresh, supermarkt Albert Heijn heeft een gemaksbox en bij Willem en Drees vul je een kist met producten van de boer en hebben ze ook recepten voor de amauteurkok. Met een box hoef je niet zelf een gerecht te bedenken, geen boodschappen te doen en alleen de stappen te volgen op het bijgevoegde recept.

Volledig scherm
© Privéfoto

'De man die koken kan'
Kookblogger Walter Luitwieler is de kok achter 'De man die koken kan'. De naam van het blog is een knipoog naar de opmerkingen over mannen die niet koken kunnen en zelfs water nog laten aanbranden, aldus Walter. Met vallen en opstaan leerde hij zelf koken en nu deelt hij zijn ervaringen en recepten op zijn blog. Denk aan: flespompoen met gehakt en zoete aardappel, de mannelijke versie van falafel en maissoep met chorizo. Klinkt goed toch? 

Volgens Walter is koken net als fietsen: ,,Het is een kwestie van gaan doen en fouten maken."

Tips van de Man die Koken Kan
1. Begin met het koken van recepten van anderen en zoek iemand die je qua stijl van koken of werkwijze aanspreekt. Ik ben begonnen met veel kookprogramma's te kijken van Jamie Oliver. Zijn stijl en toegankelijke manier van bereiden spraken mij aan. Daar is bij mij de liefde voor het koken begonnen. 

2. Neem in het begin de tijd en begin klein. Dus niet met kookboeken waarbij je direct veertig handelingen moet doen om zo snel mogelijk een driegangenmaaltijd op tafel te zetten. Begin gewoon met één gerecht met niet teveel ingrediënten. Dat geeft je ook de mogelijkheid afzonderlijke ingrediënten te herkennen en te proeven. 

3. Koken is je zintuigen gebruiken en de luxe van de kok is dat je tussendoor altijd mag en zelfs moet proeven. Ruik en proef (geen rauw vlees natuurlijk) en voel aan je ingrediënten. Zo leer je smaken, texturen en geuren herkennen. 

4. Begin spaarzaam met kruiden en specerijen. Zout of peper kan je altijd toevoegen maar er niet meer uithalen. Begin met kleine beetjes, proef en voeg zonodig nog wat toe.

5. Ieder begin is lastig. Wees niet bang om te falen. Koken is vallen en opstaan. 

6. Weet hoe je apparatuur werkt in je keuken en verwacht niet direct bij je eerste poging een Michelinster.    

7. Maak een lijstje met de gerechten waar je zelf dol op bent en die je vaak eet. Stel je als doel die zelf te maken. Daarmee leg je een eerste ambitie. Een basis pastasaus, basis pizzadeeg, nasi, hutspot, pulled pork of verse hamburgers. Probeer die eens zelf te maken en verbaas je over het gemak en hoe lekker ze zijn.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement