Volledig scherm
© anp

'De smartphone steelt de stilte'

Brief van de dagWe pakken ons mobieltje op elk loos moment, vindt redacteur Arnoud Wokke van Tweakers. 'Juist omdat de smartphone zo nuttig is en zoveel van alles biedt, is het lastiger om hem weg te leggen.'

Quote

De smartphone is een pretpark in je broekzak

Wie altijd op loze momenten de smartphone pakt, zal merken dat het een hardnekkige gewoonte is. Het voelt als een tic, alsof je de hele tijd met een pen klikt of tijdens het lezen van een tekst op een computer herhaaldelijk tekst selecteert. Toch is er een groot verschil: wie met een pen klikt, doet dat ter verhoging van de concentratie en even je smartphone checken verlaagt de concentratie juist.

De smartphone is een pretpark in je broekzak, dat altijd open is en altijd klaarstaat om te voorzien in een basisbehoefte, of dat nu het vangen van een Pokémon of het bekijken van je likes is. Juist omdat die smartphone zo nuttig is en zoveel van alles biedt, is het lastiger om hem weg te leggen.

De aantrekkingskracht is heel groot voor veel mensen. Veel apps belonen je brein met nieuwe informatie of waardering, terwijl je bij het in de zak of tas laten van dat ding angst kunt hebben voor wat je mist.

Voor wie het gevoel heeft dat de smartphone te veel afleiding biedt, is het leuk om te meten hoeveel je die telefoon echt gebruikt. Dan kun je meten hoeveel tijd je kunt winnen door je telefoon minder te gebruiken. In mijn kleine experiment was dat een tot anderhalf uur per dag.

Quote

Het leven dat we krijgen is niet kort, wij maken het kort

De smartphone wegdoen is niet alleen ondoenlijk, het is ook geen goed idee. Het apparaatje brengt ons continu in contact met veel mensen van wie we dingen willen weten en om wie we geven.

Het is daarnaast een van de indrukwekkendste stukken technologie; het is fijn om te gebruiken en bij Tweakers worden we vaak heel enthousiast van de nieuwe functies die smartphones in de afgelopen jaren hebben gekregen, van supersnelle internetverbindingen tot uitstekende camera's voor in de broekzak. Het heeft ons leven in veel opzichten verrijkt.

Bovendien zal niet iedereen zich herkennen in de gewoonte om op elk loos moment de telefoon te pakken, hoewel veel mensen die gewoonte wel hebben. Vooral zij zullen het leuk en wellicht nuttig vinden om te kijken hoeveel tijd ze aan hun smartphone besteden. Vaak zal dat best veel zijn.

Om de Romeinse filosoof Seneca te citeren: ,,Het leven dat we krijgen is niet kort, wij maken het kort; we hebben er niet te weinig van, we gooien het met bakken overboord." Kennelijk was dat in de tijd van Seneca, bijna tweeduizend jaar geleden, al waar. Het is nu, in de tijd waarin veel mensen enkele uren per dag besteden aan hun smartphone, meer waar dan ooit.

Redacteur Arnoud Wokke van Tweakers