Volledig scherm
In Utrecht moet je natuurlijk wel een redelijk doel hebben om ergens te mogen zijn. © Twitter

De tien vreemdste regels van Nederland

Nederland kent een schier ondoordringbaar oerwoud aan wetten en regels. Met wellicht op termijn ook nog eens een verbod om in je eigen huis te roken. Een overzicht van de gekste regels waaraan wij ons in verschillende gemeentes en een enkele provincie moeten houden.

Poll

In uitzonderlijke gevallen zou roken op eigen balkon verboden moeten worden om buren niet tot last te zijn

  • Belachelijk, het wordt steeds gekker (72%)
  • Ik kan me daar wel in vinden (28%)
16628 stemmen

Een rookverbod in huis zal gelden voor het hele land. Maar overal in Nederland zijn regels te vinden die de wenkbrauwen doen fronzen. Alle gemeentes in Nederland werken met een zogenaamde APV, een Algemeen Plaatselijke Verordening. Dit overzicht van regels is tamelijk standaard. Maar niet overal worden de regels even streng gehandhaafd. In deze gemeentes zijn ze iets strikter.

1) Boete voor hond die blaft
Het natuurlijke gedrag van je trouwe viervoeter is niet welkom in Rotterdam. Op het blaffen van je hond staat in de havenstad namelijk een boete van maar liefst 130 euro. Blijft de viervoeter aan de gang, dan kan de boete oplopen tot 2250 euro. Er is een uitzondering: de handhavers knijpen een oogje toe als je hond een conversatie start met een soortgenoot.

2)  Zwerver mag niet bedelen
In Groningen hebben zwervers het bepaald niet gemakkelijk. Het is in de hoofdstad van de gelijknamige provincie namelijk niet toegestaan om actief te bedelen. Als de uitkering op is, mag een zwerver niet vragen om geld. Zelfs een bordje met smekende tekst is niet toegestaan.

3) Straatmuzikanten op de bon
We blijven even in Groningen. Ook straatmuzikanten vinden in de studentenstad een beperking op hun pad. Zij mogen namelijk niet langer dan een half uur op dezelfde plek muziek maken. De regel is ontstaan nadat buurtbewoners klaagden over eentonige muziek onder hun raam. Een van de bekendste straatmuzikanten van de studentenstad werd onlangs op de bon geslingerd. Pas na massaal protest kreeg de man respijt en een ontheffing. De gemeenteraad oordeelde dat zijn muziek niet als eentonig kan worden weggezet.

4) Verboden te gluren
Wie doet het nou niet? In het voorbijgaan even terloops door het raam van de buren kijken. In Meppel en Zoetermeer kan dat leiden tot sancties. Het gluurverbod geldt zowel voor het bespieden met of zonder verrekijker 'of enig ander optisch instrument' van personen in gebouwen, woonwagens of woonboten.

5) Vliegverbod voor duiven
In Lelystad en Urk kan de gemeente een verbod uitvaardigen voor duiven om overdag uit te vliegen. De regel is bedacht voor postduiven. Bij het afschieten van verwilderde duiven dreigden die beestjes ook het loodje te leggen, daarom kan de gemeente ze verplicht ophokken. In Urk hebben postduiven nog een probleem. Op zondag mogen ze de vleugels helemaal niet uitslaan in verband met de zondagsrust.

6) Ontheffing voor betreden gras
In Oldenzaal (en veel andere plekken in Nederland) zou een onverwachte picknick wel eens raar uit kunnen vallen. Het is namelijk verboden in parken, wandelplaatsen, plantsoenen, groenstroken of grasperken buiten de paden te lopen of te zitten. Een spontaan feestje op het gras zit er wettelijk niet in. Bij de gemeente kunt u wel een ontheffing aanvragen.

7) Pas op met parkeren fiets
In onder meer Oldenzaal heb je ook een probleem als je je fiets tegen een raam, raamkozijn of deur zet zonder toestemming van de huiseigenaar. Dat is verboden en kan je op een boete komen te staan.

8) Sprokkelverbod in bos
Maar weinig mensen zullen er van op de hoogte zijn, maar het bos is bepaald niet van iedereen. Bijna alle gemeenten handhaven het zogenaamde sprokkelverbod. Het is simpelweg verboden mos, paddenstoelen of zelfs een gevallen eikeltje te rapen en mee te nemen.

9) Dragen metaaldetector niet toegestaan
Op veel plaatsen in Nederland is het verboden om een metaaldetector bij je te hebben. De overheid is bang dat kostbare archeologische voorwerpen worden opgegraven en in particulier bezit blijven.

10) Verboden te stoepkrijten
Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar in de provincie Flevoland mag je niet op de stoep krijten. Zelfs een kind niet. Toen schoolkinderen een aantal giraffes op de stoep tekenden, greep de gemeente in. De krijttekening moest onverbiddelijk weg worden gehaald.

Gekke regels buitenland
Nederland is een regelland, maar in het buitenland kunnen ze er ook wat van. Zo is het in Noorwegen verboden om in de bebouwde kom een auto te besturen en te roken. In Finland bestaan geen standaardbekeuringen, maar krijg je een boete op basis van je inkomen. Een Fin met een flink inkomen kreeg onlangs een boete van 95.000 euro omdat hij 27 kilometer te hard had gereden.

In Engeland kunnen ze er ook wat van: het is bij wet verboden te overlijden in de Britse parlementsgebouwen. Het is zelfs een daad van verraad om een postzegel met daarop de beeltenis van de Britse koning of koningin ondersteboven te plakken. 

De Amerikanen doen ook een duitje in het zakje van de rare regels en wetten. Zo is het in de staat Ohio illegaal om vissen dronken te voeren.