Volledig scherm
Een tosti met kaas © Shutterstock

De tosti is de nieuwe hamburger

Het is de tijd van de tosti. In heel Nederland verrijzen lunchrooms die alleen maar tosti's verkopen. De afgelopen twee jaar zijn er zo'n 20 nieuwe tostitenten bijgekomen. Is het de weemoed naar de voetbalkantine? Of zijn we klaar met de hamburger? ,,Het is gissen", zegt Koninklijke Horeca Nederland. ,,Maar populair is de tosti wel."

Quote

De tosti is misschien wel een beetje de nieuwe hamburger

Joris Prinsen

De vaak hip ingerichte tostizaakjes hebben catchy namen zoals De Tostihut, de Tostibar, de Tosticlub, Toastables, Happy Tosti of Tosti World. Sommige bestaan al sinds 2013, maar de meeste tostirestaurants openden recent hun deuren. Arnhem wordt de nieuwe gelukkige. In februari komt daar een Tostibar. De eigenaar vertelt trots op Facebook: ,,We gaan experimenteren met allerlei smaken om ultiem verrassende tosti's te creëren!".

Hij zal niet de eerste zijn. Werkelijk alles wordt tegenwoordig op een tosti gegooid. Een rondje langs menukaarten leert dat mensen zwichten voor combinaties met krentenbrood, mascarpone en vanille-ijs, voor humus met courgette, voor de tosti raclette of voor een tosti met zalm en tuinbonen.

,,De tosti is misschien wel een beetje de nieuwe hamburger", vertelt Joris Prinsen van Koninklijke Horeca Nederland. ,,De trend is zeker zichtbaar. Mensen zijn op zoek naar genietmomenten, en daghoreca neemt toe. De laatste twee jaar is het aantal lunchrooms in Nederland met 30 procent gestegen."

Volledig scherm
© Happy Tosti
Quote

De tosti gaat Nederlan­der veroveren. Hij is voor iedereen

Happy Tosti

Variatie
De tosti is een populair product omdat er goed mee gevarieerd kan worden, vertelt Prinsen. ,,Daarnaast zijn tosti's niet duur, maar krijg je wel een product van hoge kwaliteit. En dat willen mensen graag."

Ook internationale trendwatcher Hans Steenbergen van Food Inspiration ziet de populariteit van de gegrilde boterham stijgen. ,,Maar alleen in Nederland. Ik zie nergens anders ter wereld lunchrooms waar ze alleen maar tosti's verkopen." Volgens Steenbergen is de tosti tegenwoordig zo veel meer dan de good old tosti die we zo goed kennen uit de sportkantines. ,,Geliefd bij iedereen. Van jong tot oud".

Tosti van Josti
Een van de populairste tostirestaurants is Happy Tosti uit Den Haag, eerder bekend als Tosti van Josti. Het restaurant werd medio 2015 geopend door twee studievrienden van de hotelschool en sinds de opening loopt het storm. Het grote succes is, naast de lekkere tosti's, ook te danken aan de medewerkers: ruim de helft heeft een arbeidsbeperking, variërend van het syndroom van Down tot ADHD.

Inmiddels zijn er drie vestigingen. ,,De tosti gaat Nederlander veroveren. Hij is er voor iedereen. Mensen willen gewoon een lekker broodje, dat niet te duur is. En ze willen goed en enthousiast geholpen worden. Nou, dat kan bij ons", vertelt bedrijfsleider Winston Vreden.

Een tosti eten bij Happy Tosti is dan ook een echte beleving. Mensen zitten op schommels en kunnen kiezen uit een groot aanbod. Het enthousiaste personeel is echt een unique selling point, weet Vreden. ,,Iedereen ziet hoe veel plezier ze hebben in hun werk."

Volledig scherm
© Diederik van der Laan

Volgens Janny van der Heijden kan je met een tosti alle kanten op! Speciaal voor ons selecteert ze twee recepten om zelf een overheerlijke tosti op tafel te zetten. 

Gorgonzola tosti
2 boterhammen
evt. boter
50 gram gorgonzola
2 walnoothelften

Besmeer de boterhammen eventueel met boter. Strijk op 1 boterham de gorgonzola, verbrokkel hierover de walnoten en leg de 2e boterham hier boven op. Grill de tosti goudkleurig en snijd schuin doormidden.

Avocado-bacon tosti
2 bruine boterhammen
2 eetlepels creamcheese
1 uitgebakken plak spek
1 halve avocado, in plakjes
3 snoeptomaatjes, gehalveerd
versgemalen peper  

Bestrijk beide boterhammen met creamcheese, verdeel over 1 boterham de plak spek (eventueel door midden gebroken, dan  de avocadoplakjes en schik daarop de halve tomaatjes, Bestrooi met versgemalen peper en leg de tweede boterham met de kaaskant naar beneden hier bovenop.  Grill de buitenkant goudbruin en snijd de tosti doormidden.