De twee wietplanten van Jan (73) moeten weg: ‘Een ramp voor mijn zieke vrouw’
Naast een moestuintje hebben Jan (73) en Jannie (68) van Raalte in hun tuin in Hasselt twee wietplanten staan. Jan gebruikt de plant om wietolie te maken zodat Jannie minder huidklachten heeft, maar door een anonieme melding dreigt de politie de planten zaterdag weg te halen.
Delen per e-mail
,,Dat dit in Nederland zomaar weggehaald kan worden”, zegt Jan van Raalte een paar keer achter elkaar. Meteen daarna gaat de telefoon. Een voor hen onbekend iemand biedt aan om de planten te verplaatsen naar zijn tuin. ,,Dat kan niet, dan kan de plant ook weggegooid worden. Maar dit zegt wel dat iedereen ons wil helpen en met ons meeleeft.”
De twee wietplanten staan in de tuin van Jan en Jannie voor eigen medicinaal gebruik. De politie kwam twee weken geleden na een anonieme melding langs en vroeg ze om de planten binnen 14 dagen weg te doen, maar dat doen ze niet. De politie komt waarschijnlijk zaterdag langs om ze weg te halen.
Dat is rampzalig voor Jannie. Ze gebruikt de olie van de plantjes al meerdere jaren om de huidaandoening psoriasis te onderdrukken. ,,Ik heb dit al 45 jaar en ben vaak naar de dokter geweest. Niets helpt, behalve dit. Het is een noodgreep. Anders heb ik veel jeuk, zelfs tot bloedens toe. Het gaat nooit helemaal weg, maar ik heb nu minder jeuk. We hebben nog een voorraad en ik verwacht als het op is weer meer jeuk. De planten stinken helemaal niet en de buren geven allemaal aan er geen problemen mee te hebben.”
Verboden
Ik denk dat wel duizenden mensen deze planten voor het zelfde doel hebben
Normale wietolie helpt niet bij Jannie. ,,We kunnen wietolie kopen, maar dat helpt bij mij niet en het is duur. Die wietolie is ook chemisch bewerkt”, zegt Jannie. In Nederland is het verboden om wietplanten te hebben. ,,Er is een gedoogbeleid waarbij ook vijf of minder planten verwijderd worden, maar er is dan geen sprake van strafrechtelijke vervolging”, vertelt politiewoordvoerder Henk Kremer.
Jan en Jannie hebben gesproken met Zwartewaterland-burgemeester Eddy Bilder. ,,Ik kan mij goed verplaatsen in de beweegredenen van hun om deze planten te hebben”, zegt Bilder. ,,Ik ben niet zo gelukkig met wat er gaande is. Dit is een zaak van de politie en ik kan niets voor ze betekenen. In Nederland hebben we een lastig beleid omtrent wiet.”
Jan heeft weinig hoop dat hij de planten nog kan houden om zijn vrouw te helpen. ,,Ik kan denk ik pas over vier weken oogsten. Ik ben vandaag al even naar de politie geweest en heb gezegd dat we zaterdagmiddag weg zijn. Na 17.00 uur zijn we thuis en dan kunnen ze het ophalen. Het is mij de eer te na om de planten daarvoor zelf al weg te halen. Zulke planten moeten we juist koesteren. Ik denk dat wel duizenden mensen deze planten voor het zelfde doel hebben. Het moet legaal worden. We zouden dit bij een coffeeshop kunnen kopen. Dat is illegaal gemaakt. Dat kan wel, maar dat gaan we toch niet doen?”, zegt Jan terwijl hij Jannie aankijkt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Herstel-NL geeft strijd tegen lockdown niet op, ondanks turbulente start
Ondanks de storm aan kritiek die de plannen van Herstel-NL losmaakten en meerdere boegbeelden die opstapten, gaat het platform door met actievoeren. Vandaag trappen ze af met een nieuwe campagne om een einde te maken aan de avondklok en de lockdown. -
PREMIUM
PvdD-lijsttrekker Ouwehand wil af van Ouwehands Dierenpark: ‘Alleen voor vermaak van de mens’
Dierentuinen als die in Arnhem en Rhenen verdwijnen. Boeren maken, al dan niet onder dwang, plaats voor extra natuur en huizen. Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, gaat ons land er straks compleet anders uitzien, zegt lijsttrekker Esther Ouwehand tegen De Gelderlander. -
PREMIUM
Duurzame opties voor in je kledingkast: kies de juiste stof, laat kleding vermaken en ruil in
De voorjaarscollectie prijkt weer in de (online) etalages. Waar begin je als je geen wegwerpkleding wilt kopen en op zoek bent naar duurzamere alternatieven? We zetten enkele tips op een rij. -
Babygeur; waarom is die zo verslavend lekker?
Niets ter wereld ruikt lekkerder dan ‘baby’. En jouw eigen baby ruikt natuurlijk het allerlekkerste. Geen duur parfum kan daar tegenop. En dat brengt ons bij de vraag: waarom vinden moeders hun eigen kind het lekkerst ruiken van de hele wereld? -
PREMIUMGeld & Geluk1
Paula en Ruud hebben bewust een lage hypotheek: ‘We betalen nog maar 52 euro per maand’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Paula en Ruud gebruiken Paula’s inkomen vooral voor de luxe extraatjes.
-
PREMIUM
VVD is ‘koploper nieuwe Kamerleden’: ruim de helft keert na 17 maart niet terug
Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: de Tweede Kamer wordt steeds meer een duiventil. -
PREMIUMinterview
Ambassadeur verklaart vaccinatiewonder in Israël: ‘Wij geven Pfizer big data over mensen’
De Israëlische vaccinatieaanpak is een geweldige proeftuin voor de rest van de wereld, stelt ambassadeur Naor Gilon. Zo kan Nederland volgens hem een voorbeeld nemen aan Israëls ‘groene paspoort’, dat gevaccineerde burgers privileges geeft. ,,Linksom of rechtsom, burgers zullen altijd een prijs betalen.’’ -
PREMIUM
Waarom vriendschappen verwateren na één jaar corona: ‘Wat te veel inspanning kost, overleeft niet’
Een jaar corona drukt op onze sociale relaties. Contact houden met vrienden voelt lastiger dan ooit, want na een jaar teren op videocalls, appjes en wandelafspraken, slaat de vermoeidheid en verslagenheid toe. Twee psychologen lichten toe waar die sociale vermoeidheid vandaan komt en of we daar na corona nog vanaf komen. ,,We concentreren onze energie nu op de vriendschappen die ons het meeste opleveren.”