Volledig scherm
In heel Nederland geven mensen hun kerstpakket weg aan vluchtelingen en mensen met een laag inkomen. © GinoPress B.V.

De ultieme kerstgedachte: geef je kerstpakket weg

Overdreven opgetuigde kerstbomen, pompeuze kerstdiners en zoveel cadeautjes dat uitpakken alleen al een helse klus is. Soms lijkt het erop dat alleen dat rest van de kerstgedachte. Maar niet voor iedereen. Sommige mensen geven hun kerstdis en presentjes aan mensen die niets hebben. 

Vooral het kerstpakket van het werk lijkt een gewilde weggever. Op diverse Facebookpagina’s, maar ook bij organisaties zoals Vluchtelingenwerk en MoHuka wordt de inhoud geschonken aan de minder bedeelde medemens.

Dankbaar

Volgens Jan C. Zwarts van stichting MoHuka zijn mensen zich rond de feestdagen bewuster van hun plicht om anderen te helpen. ,,Doneren is een vorm van zingeving. Je geeft eten weg aan iemand die het minder heeft dan jij. Hierdoor krijg je het gevoel iets betekenisvol te doen voor de wereld. En dat is natuurlijk ook zo. Mensen die de pakketten ontvangen zijn erg dankbaar. Het past helemaal bij de kerstgedachte.”

Hij lacht en vervolgt: ,,Deels geven mensen om hun schuldgevoel af te kopen. De rest van het jaar zijn ze in de meeste gevallen weinig met de kerk bezig, maar rond kerst voelen ze toch de behoefte om iets te doen. Dan dringt het opeens tot ze door."

Mooi cadeau

Claudia Dekker uit Gouda is een van die gulhartige gevers. ,,We doneren eigenlijk al vijf jaar ons kerstpakket omdat er gezinnen zijn die het veel beter kunnen gebruiken”, vertelt ze. ,,Juist in het najaar is het voor mensen die het niet breed hebben een mooi cadeau."

Tekst gaat door onder het Facebookbericht.

Volledig scherm
Claudia schenkt al vijf jaar haar kerstpakket. © Facebook
Quote

Voor mij is naasten­lief­de heel belangrijk

Ineke de Jong

Voor Claudia is het de ultieme kerstgedachte. ,,De dame die ons pakket vandaag kwam ophalen, was zielsblij. Een oppepper die ze goed kon gebruiken. Tegelijkertijd hebben wij zelf ook een mooiere kerst omdat we de feestdagen van iemand anders een beetje hebben opgefleurd. Mooi toch?”

Ook Ineke de Jong uit Gouda heeft vandaag haar kerstgift gedoneerd. ,,Voor mij is naastenliefde heel belangrijk. Omzien naar elkaar, geven zonder iets terug te verwachten. Het is een van de speerpunten van de Bijbel, dus voor mij ontzettend belangrijk."

Volledig scherm
Ineke de Jong doneerde vandaag haar hele kerstpakket. © Facebook

Actie daklozen

Ook horecagelegenheden zijn barmhartig tijdens de feestdagen. Cinta Coffee in Rotterdam startte samen met Evana Kuik, eigenaresse van INCONCEPT store de actie Warm Hart Rotterdam. De zaak op de Coolsingel deelde op woensdag gratis koffie uit aan daklozen. Het kerstgebaar van Guido en Evana zorgt voor een sneeuwbaleffect: de Albert Heijn, maar ook de Zeeman en Sofa Company hielpen mee.

Quote

Zelfs soep en pasta kwamen op het menu voor de daklozen

Charlene

Behalve koffie werden onder meer sokken, handschoenen en dekens uitgedeeld. Charlene uit Rotterdam loopt stage bij een bedrijf uit de buurt van de koffiebar. ,,Ik vond het een hartverwarmend gebaar van de initiatiefnemers. Zelfs soep en pasta kwamen op het menu voor de daklozen."

Ook Guido Leurs blikt terug op een geslaagde actie: ,,De reacties van de mensen waren onbetaalbaar. We hebben prachtige complimenten en heel veel knuffels ontvangen van iedereen."

Volledig scherm
Actie voor daklozen. © Cinta Coffee

Vluchtelingen

Quote

Vluchtelin­gen kunnen het heel goed gebruiken

Leo Kleijn directeur van de Stichting Mai Mi Bath

De Wageningse Stichting Mai Mi Bath organiseert vanavond een gezellige bijeenkomst voor vluchtelingen, waarbij ze weggegeven kerstpakketproducten mogen meenemen, onder het genot van een hapje en een non-alcoholisch drankje. ,,Veel mensen die bij ons hun pakket doneren zijn kerkgangers, dat valt mij vooral op'', vertelt Leo Kleijn, directeur van vluchtelingenorganisatie Mai Mi Bath. Hij was blij verrast door de vele giften. ,,Soms waren het hele pakketten, soms enkele producten, maar mensen zijn erg vrijgevig en de betrokkenheid is groot. Mooi, want vluchtelingen kunnen het heel goed gebruiken."

Volledig scherm
De producten worden alvast gesorteerd voor de vluchtelingenbijeenkomst. © Vluchtelingenorganisatie Mai Mi Bath

Marktplaats

Overigens is niet iedereen gulhartig rond de feestdagen. Ongeopende en geopende pakketten worden nu al op Marktplaats te koop gezet, soms voor een paar euro. ,,Rond de feestdagen zien we vaak een stijging in zoek- en aanbodgedrag. Soms wordt er geschonken en soms doorverkocht”, aldus een woordvoerder van Marktplaats.