De wilde kat is terug in Nederland
VideoDe wilde kat heeft definitief zijn comeback gemaakt in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Ark Natuurontwikkeling. Vorig jaar werden er veertien wilde katten gezien in Zuid-Limburg en op minimaal twee locaties vond voortplanting plaats.
Delen per e-mail
De onderzoekers plaatsten zogeheten cameravallen: ze legden stokjes neer met de geur van valeriaanwortel, waar katten erg van houden. Kwam een kat in de buurt van dat stokje, dan begon een infraroodcamera te draaien. Op die manier werden zeker veertien wilde katten gefilmd.
Hettie Meertens van Ark Natuurontwikkeling is verheugd door de terugkeer van de wilde kat: ,,Vroeger werden ze afgeschoten, maar sinds enkele tientallen jaren zijn ze beschermd. Daardoor heeft de wilde kat in de Eifel zich kunnen voortplanten en maakt deze nu opnieuw zijn intrede in Nederland." Muizen vormen het voornaamste voedsel van de wilde kat, waardoor deze een eventuele muizenplaag kan voorkomen.
Schuw
Het zijn van nature schuwe beesten
Wie een wilde kat wil zien, moet daar wel erg zijn best voor doen. Meertens: ,,Het zijn van nature schuwe beesten. Ze houden van bossen met veel struiken en omgevallen bomen, waar ze bij dreigend gevaar achter kunnen wegkruipen. Ze verplaatsen zich met name 's nachts. Het wil nog wel eens voorkomen dat een moeder met veel jongen in de nacht niet geheel rond is met het vangen van muizen. Die kun je dan in de schemering wel eens zien."
Als mens merken we er dus weinig van, maar in het geval van de zwerfkat ligt dat anders. Meertens: ,,Wilde katten zijn territorialer, ze zullen dus eerder het gevecht aangaan met een zwerfkat die in hun gebied komt. Daarmee jagen ze die zwerfkatten weg, die na een gevecht uit hun buurt zullen blijven." Voor de huiskat geldt dat minder. ,,Die blijft toch meestal binnen", aldus Meertens. ,,En als hij al buiten komt, blijft hij meestal rond het huis."
Verschil
Hoe zie je nu precies het verschil tussen een huiskat en een wilde kat? Volgens Meertens zit hem dat met name in de staart: ,,Bij een wilde kat zie je vijf of zes zwarte ringen op de staart. De (cyperse) huiskat heeft soms ook van die ringen, maar daarbij loopt dan meestal de streep op de rug door in de staart. Dat is bij de wilde kat niet zo. Verder is de aanhechting onder het pootje van een huiskat zwart, waar dat bij de wilde kat beige is."
Door kruisingen tussen zwerfkatten en wilde katten is het soms toch niet helemaal duidelijk om welke soort het gaat. Meertens: ,,In dat geval kunnen we dna-onderzoek doen. Daarvoor kunnen we onder meer de uitwerpselen van de kat gebruiken."
Goed muizenjaar
Binnen nu en tien jaar zal hij zijn weg vinden richting het noorden van Nederland
Meertens verwacht dat de opmars van de wilde kat voorlopig niet te stuiten is. ,,Binnen nu en tien jaar zal hij zijn weg vinden richting het noorden van Nederland. Het helpt daarbij als het een goed muizenjaar is, zoals vorig jaar. Ook zorgt de toename van de wilde katten ervoor dat ze op zoek zullen gaan naar andere gebieden, omdat katten elkaar onderling ook wegjagen."
Jagers zullen de komende tijd dus extra goed moeten opletten waar ze op schieten. Meertens: ,,Zwerfkatten mogen worden afgeschoten. De regel daarbij is: zolang het rode, witte of lapjeskatten zijn, gaat het niet om een wilde kat. Lijkt hij echter op een cyperse kat, dan kun je het beter niet doen. De kans is dan namelijk groot dat je een wild exemplaar te pakken hebt."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Omstreden huisarts Elens blijft pas vaccineren na verplichte handtekening
Nog steeds laat de omstreden Meijelse huisarts Rob Elens patiënten die zich tegen corona willen laten vaccineren een verklaring ondertekenen. Hij heeft na de ophef van eind februari een extra brief bij hun vaccinatieoproep gevoegd, waarin hij uitlegt dat het gaat om het tekenen voor informatie. Wie niet wil tekenen, mag naar een andere huisarts voor een prik. De Inspectie is het er opnieuw niet mee eens. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUMministers in crisistijd
‘Bij Hugo zie je aan zijn gezicht dat hij het zwaar heeft, Wouter krijgt vlekken’
Het kabinet regeert in een permanente crisis. Dat doet iets met de ministers, die ook moeten waken voor hun eigen welzijn. Vier bewindslieden vertellen openhartig hun verhaal: over stress en hoe je je rust pakt. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt.
-
49
Bonus van ruim 1 miljoen voor topvrouw FrieslandCampina, geen geld voor melkveehouders
Een vrijwillig vertrekkende financieel directeur een bonus van 1,1 miljoen euro meegeven terwijl zo'n 17.000 leden-melkveehouders voor het eerst geen winstdeling krijgen. FrieslandCampina zet heel wat kwaad bloed met deze in de ogen van velen ‘scheve’ situatie. De zuivelcoöperatie zegt haar contractuele verplichtingen na te komen met de vertrekpremie maar die is volgens deskundigen in strijd met de code van goed bedrijfsbestuur. -
Profiel
‘Geloof mij nou, Polletje was echt helemaal lijp’
De gistermiddag doodgeschoten crimineel Martin van der Pol, ‘Polletje’, was bij leven tot alles in staat. -
PREMIUM
Trage reactie van artsen kostte Mies (11) bijna het leven: ‘Pak mijn lieve jongen niet af’
„We gaan nú opereren. Anders zitten we morgen met een dood kind.” Moeder Jorie staat aan zijn bed in shock. Haar zoon Mies, net 8 jaar oud, is in paniek. Gaat hij dood? Het loopt ‘goed’ af. Maar drie jaar later heeft Mies ptss en is nog steeds bang om niet meer wakker te worden.