Volledig scherm
Oranje fanzone in Valenciennes. © BSR Agency

Deceptie voor Oranjefans: géén Oranje Fanzone bij halve finale Leeuwinnen

Voor het eerst op het Wereldkampioenschap voetbal is er geen Oranje Fanzone bij een wedstrijd van de Nederlandse voetbalsters. De speciaal voor de Oranjefans ingerichte zone voor de halve finale kan niet doorgaan op last van de gemeentelijke autoriteiten van speelstad Lyon.

In eerdere gesprekken gaf de gemeente Lyon nog groen licht voor de speciale fanzone. De korte voorbereidingstijd bleek een belemmerende en doorslaggevende factor. “Dit is heel zuur voor de trouwe fans die nu hun gezamenlijke ‘warming-up’ missen”, zegt Jan Dirk van der Zee, directeur vrouwenvoetbal van de KNVB.

Visitekaartje

Bij de voorgaande wedstrijden van de ‘Leeuwinnen’ op het WK werd wel steeds een Oranjeparade gehouden. De parade, een tocht van de fanzone naar het stadion, verliep steeds probleemloos en trok veel bekijks in de Franse steden. Beelden van de lange stoet van Oranjefans gingen heel de wereld over. 

Bij de groepswedstrijd in Valenciennes tegen Kameroen waren naar schatting tussen de 15.000 en 20.000 Nederlanders in de stad.

Visitekaartje

Van der Zee zegt mee te leven met het trouwe legioen van de Leeuwinnen. ,,Onze supporters hebben hier hun visitekaartje afgegeven. Daar ligt het zeker niet aan. Tegelijkertijd moeten we ons ook realiseren dat het hosten van twee halve finales en een finale in krap zes dagen tijd het nodige van de autoriteiten vergt.”

Toch maakt de directeur vrouwenvoetbal zich geen zorgen over de sfeer in Lyon. “Onze supporters kennende, ben ik ervan overtuigd dat ze erin slagen hun oranjestempel op de wedstrijd te drukken.”

Het duel in het Parc Ol in Lyon met Zweden begint morgenavond om 21.00 uur.

  1. Droomvakantie met vriendje eindigt in nachtmerrie: Nederlandse (24) ontsnapt aan dood bij overval
    PREMIUM

    Droomvakan­tie met vriendje eindigt in nachtmer­rie: Nederland­se (24) ontsnapt aan dood bij overval

    De Antwerpse kleermaker Tommaso Bordoni (29) en zijn Nederlandse vriendin Linsey de Waele (25) zijn aan de dood ontsnapt bij een overval in Zuid-Afrika. Het koppel was met vakantie in het land, toen Tommaso op de avond van Valentijn plots oog in oog stond met twee gewapende kerels in de slaapkamer van hun verblijf. ,,Ik was zeker dat ze me zouden vermoorden”, vertelt de Belg - die sindsdien gekweld wordt door paniekaanvallen - tegen deze nieuwssite.