Volledig scherm
Gedaagden komen met de bus aan bij de rechtbank waar de rechtszaak rond de A7-blokkade in Leeuwarden wordt behandeld. © ANP

Deel blokkeerfriezen hoeft geen DNA af te staan

Van de negen zogeheten blokkeerfriezen die bezwaar maakten tegen afstaan van DNA hebben er vijf vandaag gelijk gekregen van de rechtbank in Leeuwarden. Hun DNA mag niet worden opgenomen in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Bij twee andere blokkeerders zijn bij de afname fouten gemaakt in een formulier. Hun bezwaren zijn ook formeel gegrond, maar bij hen mag van de rechter eventueel opnieuw DNA worden afgenomen.

Wie een werk- of celstraf heeft gekregen voor een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis mogelijk is, moet DNA afstaan. Advocaat Tjalling van der Goot betoogde voor de rechtbank dat voor een overtreding als het blokkeren van een snelweg geen DNA hoeft worden afgenomen.

Twee blokkeerfriezen moeten wel celmateriaal afstaan. In hun geval vreest de rechter dat zij, gezien hun strafblad, opnieuw strafbare feiten plegen, die met DNA kunnen worden opgespoord.