Volledig scherm
Anouchka van Miltenburg (voorzitter Tweede Kamer) tijdens het debat over de renovatie van het Binnenhof in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. © anp

Deel Kamer jaagt op de VVD

In de nasleep van het rapport over de Teevendeal, ruiken de andere partijen VVD-bloed. Het waren immers vooral liberalen die een potje van de kwestie maakten. Eerste prooi: Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.

Volledig scherm
© anp
Quote

Het was ronduit ongemakke­lijk. Ton Elias trok zelfs een sprin­tje

Madeleine van Toorenburg (CDA)

De VVD kan zich opmaken voor een schot hagel. Op het Binnenhof popelt de oppositie om de partij te beschadigen. Aan zo'n beetje iedere verkeerde of dubieuze beslissing in de kwestie kleven de vingerafdrukken van een VVD'er.

De eerste prooi in die jacht maakt vast een vlucht naar voren. Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg liet gisteren weten 'bereid te zijn' vragen te beantwoorden over haar rol in de Teeven-deal. Van Miltenburg bleek tweemaal (!) een klokkenluidersbrief over de deal door de versnipperaar te hebben gehaald.

Pijnlijk
Bewijsmateriaal ging op die manier bijna verloren. Of zoals Marten Oosting, die het onderzoek naar de Teeven-deal leidde, het zei: ,,Dat was meer dan onhandig.''

Ook pijnlijk: nadat ze ontdekt had dat de brief niet over haarzelf ging, sms'te Van Miltenburg opgelucht een medewerker: ,,Storm in een glas water.''

En dan te bedenken dat de Kamervoorzitter toch al niet geliefd is in het parlement. Ze is besluiteloos en 'voelt het debat niet aan', zijn de klachten.

Volledig scherm
Premier Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van de ministerraad. © ANP
Quote

Wie was eigenlijk die medewerker die zij sms'te? Waar was die van op de hoogte? Zo moet nog veel meer openheid van zaken komen

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie

Crimefighters
Of ze in de Teeven-deal opnieuw politiek onhandig was, mag Van Miltenburg dinsdag uitleggen, in het openbaar, tijdens een zogenoemd 'rondetafelgesprek'. Maar niet voordat ze tientallen schriftelijke vragen heeft beantwoord, zegt fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. ,,Wie was eigenlijk die medewerker die zij sms'te? Waar was die van op de hoogte? Zo moet nog veel meer openheid van zaken komen."

Daarmee zal het voor de VVD niet ophouden. Na Opstelten en Teeven zullen meer VVD'ers tol betalen, vreest de partij. Te beginnen met de opvolgers van de twee crimefighters: Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff. Wat wisten zij van het verdoezelen van informatie die naar de Tweede Kamer had gemoeten?

Vuurlinie
Zelfs premier Mark Rutte blijft niet uit de vuurlinie. Hij verdedigde de deal en hield vastberaden Opstelten ('hij zit er bovenop') en Teeven ('die deal mocht') aan het roer van het zwalkende ministerie van Veiligheid en Justitie. Zeker nu dat tweetal weg is, staat Rutte er in het debat van woensdag alleen voor.

Bij de VVD broedt men daarom naarstig op verdedigingstechnieken. De meest simpele: houdt de fractievoorzitter uit de wind. Voor de camera's is Zijlstra al dagen niet te vinden.

Daarnaast werd woensdag al een parlementair trucje uit de kast gehaald. Toevallig was er direct na de presentatie van het rapport een procedurevergadering. Daar grepen D66, SP, CDA en ChristenUnie de kans om aan te dringen op een openbare hoorzitting met de hoofdrolspelers Opstelten, Teeven en Van Miltenburg. Toen erover gestemd leek te gaan worden, bleek de oppositie in de meerderheid.

De VVD zag een serie kruisverhoren niet zitten, dus sms'te VVD'er Foort van Oosten zes collega's die zich in allerijl naar de zaal haastten. Met de aangesnelde VVD'ers was er voor de hoorzitting geen meerderheid meer en dus van de baan. ,,Pure paniek,'' zag CDA'er Madeleine van Toorenburg. ,,Het was ronduit ongemakkelijk. Ton Elias trok zelfs een sprintje.'' Voor de oppositie 'een teken dat de feiten blijkbaar niet op tafel mogen'.

  1. Zo bouwde Gerrit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje
    PREMIUM
    Dagboek

    Zo bouwde Ger­rit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje

    Niemand in Drenthe wist wat Gerrit-Jan van D. (67) negen jaar lang uitspookte op zijn boerderij in Ruinerwold. Maar voor zijn online vrienden bracht hij bijna dagelijks verslag uit. Met liefst 1600 foto’s en 80 filmpjes gaf hij hen een bijzonder inkijkje in het uitzonderlijke leven op de hoeve. Daaruit blijkt voor het eerst dat hij in het diepste geheim bouwde aan zijn eigen spirituele centrum. ,,Als het allemaal is geregeld, zal ik vrienden uitnodigen.’’ Dat er ook nog zes kinderen woonden, kreeg al die jaren niemand te horen.