Deel politietop moet weg, Landelijke Eenheid wordt opgesplitst
Het kabinet gaat ingrijpen in de hoop een einde te maken aan de langlopende problemen bij de Landelijke Eenheid (LE) van de politie. De Landelijke Eenheid wordt opgesplitst in twee eenheden, naar advies van de veelbesproken commissie-Schneiders. Een deel van de politietop zal moeten opstappen: de commissie noemt het ‘onvermijdelijk dat er leidinggevenden zijn die niet meewillen of meekunnen in de cultuuromslag’.
Binnen de Landelijke Eenheid is al langer sprake van een onveilige werkcultuur. Drie werknemers die bij een speciale undercoverafdeling betrokken waren zijn uit het leven gestapt na conflicten op de werkvloer. Bij een aantal afdelingen zou sprake zijn van een pestcultuur en een verziekte sfeer. Vaak werd gewezen naar leidinggevenden.
Logge organisatie
Volgens Bernt Schneiders, voorzitter van de onderzoekscommissie, heeft een groot deel van de problemen te maken met de organisatiestructuur. Zijn commissie schetst een beeld van de Landelijke Eenheid als een grote, logge organisatie waar te weinig oog is voor persoonlijke omstandigheden en waar ‘potentie van medewerkers onvoldoende wordt benut’.
Van de twee nieuwe eenheden zal één zich richten op landelijke opsporing, en één op landelijke operaties en expertise.
Werksfeer
Belangrijk is verder dat de werksfeer weer veiliger wordt. De commissie adviseert dan ook om ‘gewenst en ongewenst gedrag expliciet te formuleren, passende leiderschapsprofielen op te stellen en de huidige leidinggevenden te schouwen’.
Om tot een nieuwe organisatie en cultuur te komen, moet de politie flink aan de slag, zegt minister van Justitie Dilan Yeşilgöz in reactie op het advies, dat zij dus overneemt. ,,Vandaag bieden we de medewerkers van de politie duidelijkheid over de toekomst van de Landelijke Eenheid. Een belangrijke stap naar een organisatie met meer focus en een herkenbaar profiel die de veiligheidsvraagstukken van vandaag de dag aankan.”
Volgende fase
Korpschef Henk van Essen spreekt van een ‘volgende fase’ na de laatste grootschalige reorganisatie, die leidde tot de vorming van de Nationale Politie. ,,De veranderingen bij de Landelijke Eenheid raken de hele politie”, aldus Van Essen. ,,Al is het maar omdat alle eenheden gebaat zijn bij het goed functioneren van de nieuwe landelijke eenheden en zij intensief met hen zullen samenwerken.”
Om aan de hervorming uitvoering te geven, moet Van Essen uiterlijk op 1 oktober dit jaar met een transitieplan komen. Yeşilgöz heeft de commissie-Schneiders gevraagd om toezicht te houden op de cultuuromslag.
Politievakbond blij met ‘kraakhelder advies’ Landelijke Eenheid
Politievakbond NPB is ‘blij‘ met het ‘kraakheldere advies‘ van de commissie-Schneiders over de politie. De Landelijke Eenheid van de politie zal worden opgesplitst in twee eenheden, een voor landelijke opsporing en een voor landelijke operaties en expertise. ,,Een ingreep die wij ook al jaren bepleiten: de invoering van een afzonderlijke organisatie voor de landelijke opsporing - een soort Nederlandse FBI”, aldus de vakbond in een reactie.
Volgens de onderzoekscommissie heeft een groot deel van de problemen te maken met de organisatiestructuur. Binnen de Landelijke Eenheid is al langer sprake van een onveilige werkcultuur. Drie werknemers die bij een speciale undercoverafdeling betrokken waren zijn uit het leven gestapt na conflicten op de werkvloer. Bij een aantal afdelingen zou sprake zijn van een pestcultuur en een verziekte sfeer. Vaak werd gewezen naar leidinggevenden. “Uiteindelijk liepen de spanningen op de werkvloer zo hoog op dat de aanpak ervan letterlijk een zaak van levensbelang werd”, aldus NPB-voorzitter Jan Struijs.
Volgens Struijs is de ‘eerste zorg‘ tijdens de aankomende ‘ingrijpende reorganisatie‘ dat de werkgever zorgvuldig omspringt met de belangen van de medewerkers. ,,Denk daarbij aan het toekomstperspectief van de direct betrokken medewerkers bij de politie, maar ook aan de extra belasting waar zij en andere collega’s mee te maken krijgen. De winkel moet tijdens de verbouwing immers gewoon openblijven.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren. -
PREMIUM
Bestolen boeren zijn diefstal beu: ‘Planten, aardbeien, ze jatten alles van je land’
Boeren en tuinders maken zich zorgen over de diefstal van groenten en fruit recht van het land, mogelijk als gevolg van de prijsverhogingen in de super. ,,Als de voedselcrisis verergert, stijgt ook dit probleem.” -
Alsnog onderzoek naar zelfdoding gepeste medewerker politie
Er komt op aandringen van de Tweede Kamer alsnog een onafhankelijk onderzoek naar de zelfmoord in 2019 van een medewerker van de Landelijke Eenheid (LE), een belangrijke afdeling van de politie in Driebergen waar al lange tijd grote interne problemen zijn. -
PREMIUM
Deze VVD’ers vegen de vloer aan met het kabinet: ‘Waardeloos en liberaal onwaardig’
Veel actieve VVD’ers en lokale VVD-fracties zijn ontevreden over het asielbeleid van het kabinet. Een aantal liberalen vindt dat er een strenger asielbeleid moet komen, zoals een asielstop. De VVD’ers hebben geen goed woord over voor de inbreuk op de lokale autonomie, zoals nu in Tubbergen gebeurt. -
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis.
-
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract. -
Weer protest in Albergen, hoop bewoners op ‘wegkapen’ asielhotel nog niet gedoofd
De koopovereenkomst voor het ‘asielhotel’ in Albergen mag dan zijn getekend, inwoners leggen zich er niet bij neer. Geld om het hotel weg te kapen is geen probleem, zeker nu uit alle hoeken van Nederland hulp wordt aangeboden. Vanavond zijn weer veel protesterende mensen op de been bij ‘t Elshuys, waar 300 asielzoekers een onderkomen moeten vinden. -
Rutte en Kaag spreken met banken over stikstofcrisis, maar niemand slaat met de vuist op tafel
Het is ook Johan Remkes niet gelukt Nederlandse banken te verleiden hun portemonnee te trekken om de stikstofcrisis te bezweren. Een zware delegatie van het kabinet was afgereisd naar Arnhem om in gesprek te gaan met de grote Nederlandse banken. Anders dan goede voornemens leverde het voorlopig niets op.