Volledig scherm
Uit angst voor diefstal haalt de gemeente een straatnaambord weg in de Stationsweg. © anp

Deelnemers aan feest Haren overstijgt 30.000

UpdateHet aantal mensen dat op Facebook heeft aangegeven te zullen deelnemen aan het feest in Haren overstijgt vrijdagmiddag de 30.000. Bovendien hebben nog eens 6.300 mensen aangegeven misschien te gaan.

Volledig scherm
Studenten gaan op de foto bij het huis van Merthe. © anp
Volledig scherm
De Stationsweg in de gemeente Haren waar het feest van Merthe zou worden gehouden. © anp
Volledig scherm

Het 15-jarige meisje Merthe verstuurde een uitnodiging voor haar 'Sweet Sixteen' per ongeluk met adres en al via Facebook naar tienduizenden vreemden. De uitnodiging voor het verjaardagsfeest werd ingetrokken, maar groeide uit tot een ware hype op social media..

Project X
De feestgangers hopen een soortgelijk evenement in Duitsland te overtreffen. Een zogenoemd Project X-feest - vernoemd naar de gelijknamige film - bracht vorig jaar in Hamburg zo'n 1500 jongeren op de been. Gebruikelijk is dat lang niet alle mensen die hebben aangegeven deel te zullen nemen, ook op komen dagen. In totaal zijn er inmiddels meer dan 240.000 mensen uitgenodigd voor het feest in het Groningse dorp.

Gevlucht
Merthe en haar ouders wachten de storm niet af. Een woordvoerder van de gemeente heeft het AD gemeld dat ze vandaag hun heil elders zullen zoeken.

De burgemeester heeft het feest verboden. Er geldt een noodverordening om feestgangers uit het dorp te kunnen houden. De winkels in het dorp blijven vanavond, zoals gebruikelijk op vrijdag, wel gewoon open.

Straatnaambordjes
De gemeente heeft de stationsweg, waar Merthe woont, afgesloten en heeft verschillende straatbordjes in de buurt van het huis weggehaald, in de hoop dat jongeren niet weten waar ze heen moeten. 'Niemand kan er vanavond de straat in. We hopen de avond zo snel mogelijk tot een goed einde te brengen', zegt burgemeester Rob Bats tegen RTV Noord.

Coen Weusthuis, de vader van Merthe, deed gisteren nog een oproep om het tij te keren. 'Ik snap dat de jeugd dit fantastisch vindt, maar ik wil toch echt iedereen oproepen om niet naar Haren te komen. Ook doe ik een beroep op de ouders van de kinderen die naar Haren willen komen. Houd ze morgen thuis zodat alles met een sisser kan aflopen.'

Desondanks reizen mensen nu al naar Haren om zich op de foto te laten zetten voor het feesthuis. Cafés in Groningen kondigen al een afterparty aan. De mensen die vanavond naar Haren afreizen worden door de politie geleid naar het oude voetbalterrein Gorecht bij de Oosterweg. De gemeente is bezig twee mobiele lichtmasten op het terrein neer te zetten, meldt Dagblad van het Noorden.

Volledig scherm

Hoogtepunt
Op internet groeit ondertussen de hype naar een hoogtepunt. T-shirts handelaren bieden shirts aan, het gonst op Twitter van de laatste nieuwtjes en talloze foto- en videobewerkingen verschijnen op Facebook en andere sites.

Productiebedrijf SA Multimedia meldt op NU.nl dat het vanavond een onbemand vliegtuigje beelden laat maken van het 'Project X'-Facebookfeest. Deze beelden zullen van ongeveer 19:00u live uitgezonden worden op internet.

De hype gaat ook niet voorbij aan BN'ers. Zo grapt Lucille Werner op Twitter: 'Vanmiddag borrel in Den Haag en wie weet eindig ik wel in Haren.'

Bioscoop
Naar aanleiding van de ophef vertoont de bioscoop in de Groningse Euroborg vandaag de film Project X. Deze film gaat over een feest dat via social media volledig uit de hand loopt.

Volledig scherm