Deense jongen (14) vindt vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog bij zijn boerderij

VideoDaniel Rom Kristiansen moet wel een 10 krijgen voor zijn geschiedenishuiswerk over de Tweede Wereldoorlog. Samen met zijn vader kwam hij onverwacht een vliegtuig uit 1944 tegen op een veld bij de boerderij van de familie.

De grootvader van vader Klaus uit Birkelse had eens verteld dat er in november 1944 een vliegtuig was neergestort op het weiland.  ,,Toen mijn zoon Daniel huiswerk kreeg over de Tweede Wereldoorlog vertelde ik hem grappend dat hij naar buiten moest gaan en het vliegtuig moest gaan zoeken'', vertelt vader Klaus tegenover het Deense DR P4 Nordjylland. En dat deed hij: samen met zijn vader en een metaaldetector ging hij op zoek. 

De twee hadden echter niet verwacht het vliegtuig ook echt te vinden. Klaus dacht dat het wrak al jaren geleden was weggehaald. Maar boven een stukje moerassig land ging de metaaldetector af. Vader en zoon begonnen te graven en leenden uiteindelijk zelfs een graafmachine van de buren. Op ongeveer zes meter diepte ontdekten ze de eerste delen van het vliegtuig.

Munitie en lichaam

Volledig scherm
Daniel Kristiansen met de delen van het wrak die hij en zijn vader vonden. © REUTERS

Bij het wrak lag onder meer een motor van een Messerschmitt Bf 109-vliegtuig, munitie van de Luftwaffe en botten van een bemanningslid dat stierf tijdens de crash. ,,We vonden ook wat persoonlijke dingen. Boeken, een portemonnee met geld. We vonden ook een boek in zijn zak, dat is een kleine bijbel of Mein Kampf. We hebben het niet aangeraakt, maar alles in een paar tassen gestopt. Een museum kijkt er nu naar. Ik denk dat er veel informatie in de gevonden papieren staat'', vertelt Klaus tegenover de BBC.

Het veld werd tot nu toe eigenlijk alleen gebruikt voor gras of voor vee, vertelt Klaus, die boer is. De familie woont er al veertig jaar. Van het vliegtuig werd eerder geen spoor gevonden. ,,We zagen nooit iets aan de oppervlakte. Niet één stukje metaal.'' Toch vertelde Klaus' grootvader veel verhalen. ,,Sommige waren waar, sommige niet. Maar deze klopte wel. Misschien had ik meer naar hem moeten luisteren toen hij nog leefde!'' 

De boer besloot historici en de Deense autoriteiten te bellen na de vondst. De politie in het gebied heeft het veld nu afgesloten om onderzoek te doen. Ook zijn er bomexperts aanwezig om de gevonden munitie veilig weg te halen. De politie haalt ondertussen het lichaam van het bemanningslid weg en hoopt hem snel te kunnen identificeren.

Huiswerk

Daniel heeft ondertussen zijn geschiedenishuiswerk ingeleverd. Hij hoopt dat hij het nog kan aanvullen met details over het vliegtuig en de man die bij de crash omkwam als er meer details bekend worden.

Volledig scherm
Delen van het wrak. © EPA