Volledig scherm
De Koning Willem III kazerne in Apeldoorn © Cees Baars

Defensie aansprakelijk voor overlijden marechaussee door hitteletsel

Het ministerie van Defensie erkent aansprakelijkheid voor de dood van een 20-jarige marechaussee in 2016. Kelvin Bosman kwam toen om het leven tijdens de eindoefening van zijn basisopleiding in Apeldoorn. Defensie heeft in de zaak fouten gemaakt, blijkt uit onderzoek.

Bosman overleed aan de gevolgen van hitteletsel, opgelopen tijdens de oefening. Hitteletsel ontstaat doordat het lichaam door warmte veel vocht en zout verliest en zo oververhit kan raken. Uit onderzoek blijkt dat er bij Defensie onvoldoende kennis was over hitteletsel. De risico’s van hitteletsel zijn onvoldoende onderkend en er was te weinig veiligheidsbewustzijn bij het Opleidings-, Training en Kennis Centrum Koninklijke Marechaussee.

Volgens staatssecretaris Barbara Visser zijn er maatregelen genomen naar aanleiding van het ongeval. Defensie praat met nog met de familie over ‘een passende wijze waarop uiting aan deze aansprakelijkheid gegeven kan worden',  aldus Commandant van de Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Harry van den Brink.

Tijdens zijn eindoefening werd de 20-jarige militair onwel. Bosman werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later die dag overleed. 

  1. Wat als Rembrandt schoolfotograaf was? Op basisschool in Gelderland weten ze het wel

    Wat als Rembrandt schoolfoto­graaf was? Op basis­school in Gelderland weten ze het wel

    Er is bijna geen basisschool die dit jaar géén aandacht besteedt aan Rembrandt. In het jaar dat de grote schilder 350 jaar dood is en er landelijk negentien grote tentoonstellingen gehouden worden gingen al 60.000 basisschoolkinderen naar het Rijksmuseum. Op basisschool de Kleine Wereld in het Gelderse Twello gaan ze nog een stapje verder: groep 5 en 8 gingen samen naar ‘het Rijks’, leefden zich in de grote schilder in en gingen vervolgens in stijl op de foto. Hoe zou Rembrandt dat gedaan hebben? Zes van hen vertellen.