Marco Kroon.
Volledig scherm
Marco Kroon. © ANP Kippa

'Defensie betaalt alle advocatenkosten van Marco Kroon'

Het ministerie van Defensie heeft, terwijl dat niet gebruikelijk is, alle advocaatrekeningen van majoor Marco Kroon betaald. Dat zorgde intern voor gemor en de ambtelijke top lijkt ermee te hebben geworsteld. Dat bevestigt het ministerie van Defensie na berichtgeving van De Telegraaf.

De ophef van dit jaar draaide om de door de ridder Militaire Willems-Orde verzwegen dood van een Afghaanse tegenstander. Kroon zegt te zijn ontvoerd in Afghananistan en iemand te hebben gedood.  Het OM zei in juli van dit jaar dat er geen bewijs was dat dit verhaal ondersteunt. De oorlogsheld werd bijgestaan door advocaat Geert-Jan Knoops. Voor deze inspanningen factureerde zijn kantoor krap 43.000 euro.

Kroon kende de topadvocaat uit 2010/2011, toen die hem bijstond in een strafzaak. Kroon vroeg om de strafpleiter toen hij werd aangehouden vanwege verboden wapen- en harddrugsbezit. De advocatenrekening toen bedroeg bijna 2,5 ton.

Normaal kunnen militairen alleen bij de baas aankloppen voor juridische bijstand als ze worden gedagvaard voor handelingen die ze tijdens hun werk hebben verricht. Maximaal kan er dan voor 25.000 euro worden gedeclareerd.

Bij Kroon is hiervan afgeweken. Door toekenning van de hoogste militaire onderscheiding is Kroon ,,ondanks zichzelf'' een bekend persoon geworden, met alle publicitaire gevolgen van dien, zo legt een woordvoerder van het ministerie uit. Daarom is besloten in dit geval van de regels af te wijken.