Volledig scherm
De KMA in Breda. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Defensie doet onderzoek naar circuleren 'nazi-afbeeldingen’

Een kleine groep militairen die aan de Nederlandse Defensie Academie studeert heeft kwetsende en beledigende afbeeldingen rondgestuurd. 

Volgens Defensie gaat het om pornografische en racistische plaatjes en materiaal waarin wordt verwezen naar Nazi Duitsland. Ook heeft de commandant van de NLDA signalen ontvangen van gedragen die ‘mogelijk in strijd zijn met een veilige leef- en werkomgeving.’ 

Defensie is in beide zaken een onderzoek gestart, heeft staatssecretaris Barbara Visser aan de Tweede Kamer laten weten. 

De onderzoeken vinden plaats op de Koninklijke Academie (KMA) en het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM), die beide onderdeel zijn van de NLDA. De cadetten, adelborsten en het personeel zijn donderdag op de hoogte gesteld.

Een derde onderzoek loopt naar een niet nader genoemd defensieonderdeel. Daar zou mogelijk sprake zijn van ,,ontoelaatbare uitingen in relatie tot nazi-Duitsland". Defensie wil niet bekend maken om welke eenheid dit gaat omdat dit onderzoek nog heel pril is.

Het is niet voor het eerst dat de NLDA negatief in het nieuws komt. De afgelopen jaren is er meermaals geklaagd over wantoestanden over . Vorig jaar luidde nog een homoseksuele cadet de noodklok. De coördinatoren zouden hem belachelijk maken door hem met een roze baret te laten rondlopen.

Voorzitter Annemarie Snels van vakbond AFMP is dan ook 'lichtelijk verbijsterd’ dat het op deze opleiding weer mis gaat. ,,Hier heeft een paar jaar geleden nog een project gedraaid dat er op was gericht om de omgangsvormen en de integriteit te verbeteren. Als je dit weer hoort zou bijna de conclusie trekken dat dit weinig zin heeft gehad. Dat is extra zorgwekkend omdat hier de leiders van de toekomst zitten.” 

Volgens defensiewoordvoerder Sander Kuypers wordt er veel aan gedaan om misstanden te voorkomen, maar kun je nooit alles voor zijn. ,,Maar als het dan een keer gebeurt, dan moet je snel ingrijpen.”

Defensie kreeg afgelopen najaar nog een forse tik op de vingers van de commissie Giebels dat het militairen niet goed genoeg beschermde die misstanden aan de kaak wilden stellen.

Volledig scherm
Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie (VVD). © ANP
  1. Onderzoek naar Zaanse juffrouw na klachten over 'stokslagen’

    Onderzoek naar Zaanse juffrouw na klachten over 'stokslagen’

    Een lerares van groep 3 van basisschool De Voorzaan in Zaandam is voorlopig op non-actief gezet na klachten van bezorgde ouders over lijfstraffen in de klas. Volgens de ouders worden kinderen gekleineerd en geslagen met een stok. Ook moesten ze hun lunch van de vloer opeten. De school neemt de klachten serieus en is een uitgebreid onderzoek begonnen, valt te lezen op de site. Een leerkracht reageert woest aan de telefoon en wenst niet met de media te praten.