Volledig scherm
Een wintertraining van het Korps Mariniers in Noorwegen. © Ministerie van Defensie

'Defensie heft gevechtseenheden tijdelijk op wegens personeelstekort'

Wegens personeelstekorten heft Defensie delen van gevechtseenheden tijdelijk op. Bij het Korps Mariniers en de landmacht zijn complete compagnieën buiten gevecht gesteld. Vakbonden waarschuwen in De Telegraaf dat het nog erger wordt.

Tot de onderdelen die tijdelijk zijn opgeheven behoren de 11de marinierscompagnie van bijna honderd man en verschillende compagnieën bij de Koninklijke Landmacht. ,,De stafleden blijven, maar de compagnieën worden opgedoekt en samengevoegd met andere", zegt voorzitter Jean Debie van de vakbond VBM tegen de krant.

Minister Bijleveld (Defensie) meldde de Tweede Kamer vorige week geen patrouilleschip (bemanning 50 personen) voor de antipiraterijmissie Atalanta te hebben. Ook daar zou de oorzaak deels te maken hebben met het tekort aan personeel.

Duo-voorzitters Marc de Natris en Ruud Vermeulen van de Gezamenlijke Officierenverenigingen (GOV) noemen de situatie bijzonder ernstig. De militaire slagkracht is volgens hen aangetast.

  1. Bijenkast en paddenpoel: natuur krijgt meer ruimte bij
de aanleg van zonneparken
    PREMIUM

    Bijenkast en paddenpoel: natuur krijgt meer ruimte bij de aanleg van zonnepar­ken

    Natuur- en milieuorganisaties scharen zich achter een plan van de sector om zonneparken natuurvriendelijker te maken. Opmerkelijk, omdat zij fel gekant waren tegen grootschalige zonneparken op het platteland. Paddenpoeltjes en bijenkasten tussen de panelen voorkomen echter niet dat de snel oprukkende velden vol blikkerende panelen ons landschap verder aantasten, stelt Rijksadviseur voor het Landschap Berno Strootman.