Volledig scherm
Nederlandse commando's van het Korps Commando Troepen tijdens een patrouille in Mali. © ANP

Defensie: Investeert de partij in het leger?

VerkiezingenVergelijk hieronder de standpunten van de verschillende partijen over het thema defensie.

Vergelijk ook de standpunten van de politieke partijen over:

- Veiligheid
- Geld
- Zorg
- Werk
- Immigratie
- Klimaat
- Wonen
- Onderwijs
- Verkeer

VVD: 
Investeert 1 miljard euro in de krijgsmacht, voor munitie, reserveonderdelen, gevechtskracht en transport. Daarmee wordt de Navo-norm nog niet gehaald.

PvdA: 
Investeert 400 miljoen in de krijgsmacht om de basis op orde te brengen. Dat is niet genoeg om aan de Navo-norm te voldoen.

PVV:
De PVV wil voor politie en defensie samen 2 miljard uittrekken en haalt daarmee de Navo-norm niet.

SP:
Bezuiniging van 1 miljard euro op defensie met nadruk op afschaffing van wapensystemen en bijbehorend personeel. Het JSF-programma wordt gestopt en vervangende toestellen worden gehuurd.

Volledig scherm
© ANP

CDA:
Het defensiebudget moet in de komende kabinetsperiode met 2,1 miljard euro omhoog. Daarmee wordt de Navo-norm nog niet gehaald, maar komt Nederland wel uit op het Europees gemiddelde. 

D66:
D66 investeert een 500 miljoen euro en wil dat de defensie-uitgaven 'stapsgewijs toegroeien' naar het Europese gemiddelde. Dat is dus niet de Navo-norm.   

ChristenUnie: 
De Navo-norm is weliswaar het doel van de ChristenUnie, maar wordt de komende kabinetsperiode niet gehaald. De partij wil structureel 2 miljard euro investeren in de krijgsmacht. 

GroenLinks: 
GroenLinks bezuinigt niet, maar investeert ook niet. De Navo-norm wordt daarom niet gehaald. De partij vindt het efficiënter om meer samen te werken met de krijgsmacht van andere Europese landen. 

SGP: 
De SGP vindt dat defensie de afgelopen jaren is verwaarloosd en investeert daarom fors in defensie, oplopend tot 3 miljard in 2021. Toch is dat niet voldoende om de Navo-norm te halen.

Volledig scherm
Een Joint Strike Fighter vliegt samen met F-16's tijdens de Luchtmachtdagen. © ANP

Partij voor de  Dieren: 
Nederland stopt met de aankoop van de JSF, verkleint en moderniseert de F-16-vloot. NAVO-gevechtsmissies worden niet gesteund en onze militairen trekken zich terug uit Syrië en Mali. 

50PLUS: 
Geen extra geld naar het leger, dus de Navo-norm komt niet in zicht. Wel moeten veteranen blijvend gewaardeerd worden, vindt de ouderenpartij. 

VNL: 
5 miljard naar defensie om aan de Navo-norm te voldoen. Militairen moeten een hoger salaris krijgen, de dienstplicht moet geactiveerd en een vliegdekschip en gewapende drones aanschaffen. Missies moeten 'Nederlands belang' dienen. 

DENK: 
Geen extra geld naar het leger. De Navo-norm blijft dus uit beeld. In plaats van een ministerie van Defensie moet er een Ministerie van Vrede en Wederopbouw komen. Alsnog afzien van de JSF en nieuwe onderzeeboten. 

Forum voor Democratie: 
Nederland moet miljarden meer investeren in de krijgsmacht, zodat we voldoen aan de NAVO-norm. Er moet een oud-militair minister van Defensie worden.