Volledig scherm
Defensie © ANP

Defensie maakt einde aan ‘pang pang’ roepen en vult munitievoorraad aan

Nederlandse militairen krijgen meer kogels, granaten, torpedo’s en raketten. Defensie trekt 250 miljoen tot 1 miljard euro uit om munitie te kopen. Dat begint volgend jaar en moet rond 2033 klaar zijn. Dan zijn volgens het ministerie de ,,munitievoorraden op peil.”

Als er genoeg munitie is, kunnen militairen beter worden getraind, zegt Defensie. De beschikbare munitie gaat namelijk eerst naar militairen die op missie zijn en voor bijvoorbeeld de zogenoemde NAVO-flitsmacht. Zij hebben voorrang op de oefenterreinen.

Defensie kwam drie jaar geleden nog negatief in het nieuws door militairen die klaagden dat ze ‘pang pang’ moesten roepen bij oefeningen door gebrek aan kogels.

,,Voldoende munitie, van gewone kogels tot hightech vliegtuigraketten, is essentieel voor het functioneren van de krijgsmacht. Daarom wordt er nu extra geïnvesteerd nadat sinds 2016 de grootste knelpunten zijn aangepakt’', meldt verantwoordelijk staatssecretaris Barbara Visser.

De afgelopen dertig jaar slonk de krijgsmacht en werden ook de voorraden steeds kleiner. De NAVO heeft haar lidstaten vorig jaar opgelegd hun munitievoorraden op orde te hebben.