Defensie roept militairen terug van verlof om te helpen op de Wadden

videoZo'n honderd militairen staan in de startblokken om morgen te gaan helpen bij het opruimen van de rommel en de vervuiling op de stranden van de Waddeneilanden.  

Quote

Het is écht een ramp voor de natuur

De container verloor zeker 270 containers.
Volledig scherm
De container verloor zeker 270 containers. © Carmen Jaspersen/dpa

,,Het officiële verzoek moet nog landen, maar dat is slechts een formaliteit. We zijn begonnen met de voorbereidingen en enkele militairen die op kerstverlof zijn worden teruggeroepen naar de kazerne.”

De militairen, afkomstig van de 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte, zullen naar de zwaarst getroffen gebieden afreizen. Naar alle waarschijnlijkheid zit Schiermonnikoog daar zeker bij. Natuurmonumenten spreekt van een ‘enorme ramp’ op het eiland. ,,Aangespoelde koelkasten, honderden voorwerpen, het is écht een ramp voor de natuur. We roepen de overheid op om alles te doen om te schade te beperken.”

De militairen blijven twee dagen. Op dit moment wordt geregeld waar zij gaan verblijven. Het is nog niet bekend vanuit welke eenheden de militairen worden gestuurd en welk materiaal zij meenemen. 

De rommel op de eilanden is afkomstig van 270 containers die overboord zijn geslagen van het schip MSC Zoe, een van de grootste containerschepen ter wereld. Enkele containers zijn al aangespoeld, naar de rest wordt nog gezocht. 

Bekijk hieronder beelden van MSC Zoe na het verlies van 270 containers:

Vrijwilligers ruimen de troep op op de Wadden.
Volledig scherm
Vrijwilligers ruimen de troep op op de Wadden. © ANP
Volledig scherm
© ANP
Vrijwilligers ruimen de troep op die op de Waddendijk is terechtgekomen nadat een vrachtschip 270 containers was verloren.
Volledig scherm
Vrijwilligers ruimen de troep op die op de Waddendijk is terechtgekomen nadat een vrachtschip 270 containers was verloren. © ANP
Volledig scherm
© ANP Handouts
Volledig scherm
© EPA