'Defensie speelde jarenlang Russisch roulette'

Mortierongeval MaliNabestaanden van twee omgekomen militairen bij het mortierongeluk in Mali willen dat de collega's die verantwoordelijk zijn voor het gebruik van de fatale munitie worden opgespoord en vervolgd. Ze hebben de minister van Defensie gevraagd om actie te ondernemen. 

In het boek ‘Dood door eigen vuur’ dat vandaag verschijnt blikken nabestaanden terug op de bijna twee jaar nadat hun geliefden omkwamen bij een schietoefening in Kidal in Mali. De frustratie over wat hier is gebeurd zit nog altijd diep. Heel diep. ,,Het kan toch niet zo zijn dat er twee jongens de dood in worden gejaagd en dat er alleen mensen aftreden die politiek verantwoordelijk zijn. Als wij zoiets hadden geflikt, waren we aan de hoogste boom geknoopt,’’ zegt Greetje Groenbroek, de moeder van de omgekomen militair Henry Hoving (29), in haar huis in Winschoten.

Het is deze middag een huis vol nabestaanden. Niet alleen de moeder van Henry wil haar verhaal doen, ook Cees Roggeveld, de vader van het andere slachtoffer Kevin Roggeveld (24). En Kevins zus Bianca en Henry's broer Matthijs en de beide partners Samantha en Jennifer. Dochtertje Fayèn van Henry die net 2 jaar was toen haar vader om het leven kwam. Kevin Kuiper, de beste vriend van Henry en de man die twee meter achter het duo stond toen de fatale klap kwam, maar wonderwel geen schrammetje had. ,,Dat is zo dubbel,’’ zegt hij. ,,Natuurlijk ben ik blij dat ik er nog ben, maar ik heb wel twee kameraden verloren.’’