In de groene verf op de voertuigen van Defensie zat onder andere chroom-6.
Volledig scherm
In de groene verf op de voertuigen van Defensie zat onder andere chroom-6. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Defensie verwijderde dossiers over werk met gevaarlijke stoffen

Defensie heeft formulieren over werk met gevaarlijke stoffen op de vliegbases Gilze-Rijen, Twente en Soesterberg uit dossiers van medewerkers verwijderd. Dat meldt onderzoeksprogramma Zembla

Medewerkers die met bijvoorbeeld chroom-6-verf werkten, hebben deze formulieren nodig om het ministerie verantwoordelijk te stellen voor eventuele gezondheidsschade. In de documenten zou precies moeten staan waar, hoelang en met welke gevaarlijke stoffen zij hebben gewerkt. 

Nu steeds meer bekend wordt over de gevaren van bijvoorbeeld het loodhoudende chroom-6, willen meerdere medewerkers inzage in hun persoonsregistratieformulieren gevaarlijke stoffen. Maar bij een nog onbekend aantal mensen bleken die niet meer beschikbaar. Volgens een gepensioneerde medewerker van de basis in Gilze-Rijen ontbreken de formulieren bij zeker acht oud-collega's. 

Gedigitaliseerd

Het ministerie van Defensie noemt het wrang dat de documenten niet meer beschikbaar zijn. 'Defensie heeft een aantal jaar geleden personeelsdossiers gedigitaliseerd. Het is niet uitgesloten dat daarbij formulieren zijn verwijderd, omdat deze bijvoorbeeld dubbel of niet leesbaar waren of niet thuishoorden in het dossier.' Waarom de documenten zijn verwijderd, zou echter ook moeten worden geregistreerd. 

  1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
    PREMIUM

    Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

    De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.