Volledig scherm
Bas Verkerk, burgemeester van Delft, leest voor op een basisschool. © archieffoto AD

Delft heeft genoeg van burgemeester Bas Verkerk

Delft moet op zoek naar een nieuwe burgemeester. Bas Verkerk heeft onlangs van een unanieme gemeenteraad te horen gekregen dat hij beter op zoek kan gaan naar een nieuwe baan. Hij wordt niet voorgedragen voor een derde termijn. De stad wil een burgemeester met meer charisma.

Quote

We willen hem een openbaar debat besparen. We geven hem nu de kans op een nette manier te vertrekken

Gemeenteraad Delft
Volledig scherm
De zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor Delft kan beginnen. De gemeenteraad wil niet verder met Bas Verkerk, wiens termijn medio 2016 afloopt. © Fotomontage AD/Hans van Kralingen

De termijn van burgemeester Bas Verkerk (VVD) loopt juli 2016 af. Hij staat sinds 2004 aan het roer van Delft. Graag wil hij er nóg eens zes jaar aan vastplakken. De gemeenteraad ziet dat echter niet zitten.

Dat blijkt uit gesprekken met bronnen op het Delftse stadhuis. Alle fractievoorzitters zijn vorige maand in het diepste geheim in de commissiekamer van het stadhuis bijeengekomen om het functioneren van Verkerk onder de loep te nemen. De partijen waren er binnen een half uurtje uit. Unaniem vinden ze dat Delft toe is aan een andere burgemeester. De een wil een 'fris gezicht', een ander is 'principieel tegen een derde termijn'.

Maar wie doorvraagt, krijgt ook achterliggende redenen te horen. Te weinig bezieling, te weinig charisma en communicatief onhandig, zo wordt de burgemeester omschreven. De raad heeft hem dan ook medegedeeld dat hij beter de eer aan zichzelf kan houden.

Pijnlijk
Mocht Verkerk het dringende advies om af te zwaaien in de wind slaan, dan wacht hem een pijnlijke aftocht. De gemeenteraad is niet van plan hem voor een derde termijn voor te dragen. ,,We willen hem een openbaar debat besparen. We geven hem nu de kans op een nette manier te vertrekken.''

Of Verkerk die kans aangrijpt, is volgens sommige bronnen onzeker. ,,Hij pikt dit soort signalen niet altijd even goed op. Maar omdat alle partijen op één lijn zitten, kan ik me niet voorstellen dat hij ons advies negeert.''

Verkerk zelf hult zich in nevelen. "Na de zomer start de procedure voor herbenoeming van de burgemeester. Daarom kan ik daar nu nog niets over zeggen,'' aldus zijn woordvoerder.
Reageren? hc.lezers@ad.nl

Meer over dit onderwerp in AD Haagsche Courant, editie Delft, van 21 maart.