Volledig scherm
Foto ter illustratie. © AD

Delftenaren wonen in 2016 in duurste grote gemeente

Vanaf volgend jaar is het officieel: dan wonen Delftenaren in de duurste grote gemeente van Nederland. Van de 35 grootste gemeenten in het land krijgen inwoners van Delft namelijk de hoogste woonlasten voorgeschoteld.

Dat blijkt uit een vergelijking van deze krant tussen de aangekondigde woonlastenstijgingen in de 35 grootste gemeenten van Nederland. Delft neemt in deze lijst volgend jaar de koppositie in. Gemiddeld zijn inwoners van Delft in 2016 zo'n 825 euro kwijt aan gemeentelijke belastingen. Daarmee zijn inwoners van de prinsenstad net vijf euro meer kwijt dan de inwoners van Zaanstad, de gemeente die dit jaar nog de hoogste woonlasten van alle grote gemeenten rekende.

Het stijgende prijskaartje voor het wonen in Delft is voornamelijk een gevolg van het besluit van het huidige college van b en w om twee jaar op rij de woonlasten fors op te voeren. Vooral huizenbezitters zijn hierdoor de klos. Zo is de onroerendezaakbelasting (ozb) in twee jaar tijd met vijftien procent verhoogd. Ook aan riool- en afvalstoffenheffing is een gemiddeld huishouden een paar tientjes meer kwijt.

Verhogen
Zaanstad heeft er, net als veel andere grote gemeenten in het land, juist voor gekozen om volgend jaar de woonlasten helemaal niet te verhogen. Mede hierdoor is de stad in Noord-Holland gezakt naar de tweede plek op de lijst.

Wetenschapper Corine Hoeben, werkzaam bij het Groningse onderzoekscentrum Coelo dat ieder jaar de woonlasten van gemeenten tegen het licht houdt, kan de uitslag officieel nog niet bevestigen. ,,We zijn nog hard aan het rekenen, omdat iedere gemeente op eigen wijze woonlasten berekent. Wij rekenen dat om naar een eenduidige maatstaf. Maar dat Delft hoog of als hoogste eindigt, mag niet verbazen. Het is wel bekend dat Delft in financieel zwaar weer is beland met de bouw van de treintunnel door de stad."

Goedkope buur
Opvallend genoeg maakt buurgemeente Den Haag goede kans om zich volgend jaar de goedkoopste grote gemeente te mogen noemen. Bewoners van de hofstad betalen in 2016 bijna 300 euro minder vergeleken met Delft. Volgens Hoeben is dit puur het gevolg van beleidskeuzes van de twee gemeenten. ,,Overigens zijn woonlasten zelden de reden dat bewoners massaal hun boeltje pakken en verhuizen. Verhuizen kost uiteindelijk veel meer moeite, al kunnen woonlasten wel een rol spelen als mensen zoeken naar een nieuw huis."

Delft is overigens nog lang niet de duurste gemeente van het land. Dat is dikwijls Blaricum of Wassenaar.