Volledig scherm
Het Fietsdepot in de Haagse Binckhorst. © Haeghe Groep

Delftse politiek omarmt weesfiets-idee uit Den Haag

Duizenden fietsen die in het fietsendepot Haaglanden staan te verroesten, moeten aan arme inwoners worden geschonken. Daar pleiten Haagse gemeentefracties voor. In Delft staan partijen ook sympathiek tegenover het idee de fietsen niet meer te verkopen.

Volledig scherm
Sommige fietsen worden in fietsenrekken achtergelaten door hun eigenaar. Na verloop van tijd knipt de gemeente de sloten van deze wrakken door en brengt de rijwielen naar het Fietsdepot. © archieffoto

Medewerkers van Fietsdepot Haaglanden zetten het afgelopen jaar in totaal 20.893 ingenomen rijwielen uit Den Haag, Zoetermeer en Delft in hun stalling. Daarvan verzuimden 14.341 eigenaren de fiets weer op te halen. In Gouda kunnen minima al sinds deze zomer een zogeheten gratis weesfiets krijgen. Het gaat om rijwielen die de politie naar een gemeentelijk fietsdepot heeft gebracht en die daar nooit door de eigenaar zijn opgehaald.

De gemeente Den Haag onderzoekt of een soortgelijke regeling mogelijk is. Het stadsbestuur moet daarvoor in gesprek met partnergemeenten Zoetermeer en Delft. Volgende maand denkt de gemeente een keuze te kunnen maken. ,,De gemeente Delft is benieuwd naar de resultaten van het Haagse onderzoek," zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,Mogelijk is dit ook voor Delft interessant om nader te verkennen."

Verkoop
Het fietsendepot op de Binckhorst wordt na zes weken stallen eigenaar van de betreffende fiets. Verwaarloosde exemplaren worden aangekocht en opgeknapt door leerwerkbedrijven, maar de meeste rijwielen worden vier keer per jaar in grote partijen via een veiling aangeboden aan fietshandelaren.

,,Er zijn in Delft genoeg kinderen en volwassenen die geen goede fiets kunnen betalen," reageert Ernst Damen, fractievoorzitter van de PvdA. ,,Vroeger kregen Delftse minima al fietsen van de gemeente. Dat is gestopt omdat veel mensen niet van het initiatief wisten. Zoiets moet dus goed bekend en bereikbaar zijn."

Quote

Vroeger kregen Delftse minima al fietsen van de gemeente. Dat is gestopt omdat veel mensen niet van het initiatief wisten

Ernst Damen, fractievoorzitter PvdA Delft

David van Dis, fractievoorzitter van het CDA, wil liever eerst kijken naar verbetering van het huidige systeem. ,,Het klinkt heel interessant en het is een sympathiek idee. Maar als een dure fiets bij het station wordt weggehaald terwijl iemand een paar weken op vakantie is, is zes weken om hem op te halen misschien te kort. Het moet geen diefstal zijn. Als dat goed is aangepakt, is fietsen aan minima gunnen zeker een optie."

Duurzaamheid
Ook SP-raadslid Tom Zonneveld noemt het een 'prima plan'. ,,Mits het niet ten koste gaat van de leerwerkplekken, waarbij fietsen worden opgeknapt. Als alternatief op het veilen van fietsen is het zeker uitstekend."

Ook Christine Bel, fractievoorzitter van de grootste partij, D66, ziet de voordelen van de schenking aan arme inwoners. ,,Er is niets mis met het doorgeven van tweedehands spullen, het komt de duurzaamheid en de arme inwoners ten goede."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement