Volledig scherm
Chefkok Arjan Smit © AD

'Delicate muskusrat niet weggooien, maar opeten'

De muskusrat, het dier dat wordt bestreden omdat het dijken kapot knaagt, moet op de menukaart komen. Dat vindt CDA-lijsttrekker Henk Lammers van het Waterschap Reest en Wieden. Arjan Smit van streekrestaurant De Pronckheer serveert op verzoek 'waterkonijnen'. 'Het is delicaat vlees en milder van smaak dan haas.'

Volledig scherm
Henk Lammers © CDA.nl

Poll

Muskusratten moeten op de menukaart

  • Ja, ik wil het wel proberen (28%)
  • Ja, maar ik eet ze niet (26%)
  • Nee, dat moet verboden blijven (45%)
11276 stemmen
Quote

Er was eens een terminaal zieke klant die het eten van waterko­nijn van zijn bucketlist wilde schrappen

Arjan Smit, chefkok De Pronckheer

In Nederland is het verkopen van muskusratvlees verboden. In de Flora- en Faunawet staat dat bejaagde dieren die schadelijk zijn voor de omgeving niet gegeten mogen worden. ,,Maar het is toch van de zotte dat we jaarlijks in ons land duizenden kilo's voor consumptie geschikt vlees weggooien?'', foetert Henk Lammers.

Chefkok Arjan Smit uit Cothen is het helemaal met hem eens. Hij draagt aan dat de gedode dieren nu niet eens te gebruiken zijn als haute cuisine. ,,De waterschappen zijn verantwoordelijk voor de bestrijding van deze exoten en geven daar per jaar 33 miljoen euro aan uit. Als ze met dat geld eens de vangmethode zouden aanpassen''.

De dieren worden volgens de chefkok gevangen in kooien onder water. ,,Soms pas twee weken later worden deze geleegd en dan zijn ze niet meer goed voor consumptie''. Het afschieten van de muskusrat of plaatsen van klemmen, is volgens hem een betere methode. ,,Of de kooien moeten vaker worden geleegd''.

Smit is een van de eersten in Nederland die muskusratten serveert aan zijn gasten. De chefkok heeft bij hoge uitzondering een ontheffing gekregen van de provincie Utrecht. Smit krijgt zijn producten aangeleverd door een jager. ,,Laatst bracht hij een aangereden ree'', vertelt Smit. ''Road-kill-producten is voer voor de volgende discussie'', lacht hij. Ook spreeuwen staan als delicatesse op het menu.

Smaakt als haas
In de vriezer van De Pronckheer ligt altijd een aantal afgeschoten muskusratten. Op verzoek maakt hij hier een 'delicaat' stoofpotje van. ,,De smaak is ongeveer die van de haas, maar dan verfijnder van smaak''. Toch vinden veel gasten het idee eng. De plantenetende waterkonijnen worden dan ook niet aan de lopende band besteld.

Slechts een kwart van de AD-lezers wil het wel eens proberen. Die cijfers ziet Smit ook terug in zijn restaurant. ,,Er was eens een terminaal zieke klant die het eten van waterkonijn van zijn bucketlist wilde schrappen'', vertelt hij. ,,We zullen het in ieder geval nooit op ons verrassingsmenu zetten.'' 

Pelzen
Smit vindt het niet alleen zonde van het vlees dat na de vangst wordt vernietigd. ,,Aan een muskusrat zit maar 10 tot 15 procent vlees, maar de pelzen zijn schitterend. Als ze daar jassen van maken, kunnen heel veel nertsen blijven leven'', merkt hij op.

Elk jaar worden er in Nederland meer dan 100.000 van deze beesten gevangen. Waterschappen zijn er razend druk mee, want de dieren vormen een gevaar voor de dijken. De dode muskusratten worden nu vernietigd en daar moet volgens het CDA een einde aan komen. Lammers denkt aan een proef waarbij ontheffing wordt verleend om de beesten te mogen eten. ,,Daarna zou een wettelijke aanpassing kunnen volgen.''