Volledig scherm
© Hollandse Hoogte / Arie Kievit

‘Deltawerken moeten mogelijk veel eerder vervangen worden’

stijging zeespiegelDe Deltawerken zijn, als de huidige stijging van de zeespiegel sneller toeneemt, tien tot twintig jaar eerder dan gepland aan vervanging toe. Dat zegt de nieuwe deltacommissaris, Peter Glas, vandaag in een interview met deze krant. Die megaoperatie zou tientallen miljarden kosten.

Uit voorlopige scenario’s van het KNMI bleek eerder al dat de zeespiegel mogelijk veel sneller stijgt dan verwacht; tot wel twee meter in 2100. Als een belangrijk rapport van het VN-klimaatpanel IPCC die lezing eind dit jaar bevestigt, dan moet Nederland volgens Glas - de topambtenaar op watergebied - ‘bijschakelen’.

,,Dan moeten we onze grote waterkeringen - zoals de Deltawerken - veel vaker of zelfs permanent sluiten. Daar zijn ze na de Watersnoodramp van 1953 niet voor ontworpen. Dat zou betekenen dat ze misschien wel tien tot twintig jaar eerder zijn afgeschreven.’’

Open haven

De vraag is volgens hem of Rotterdam dan nog een open haven kan blijven, die slechts bij storm en springtij van zee wordt afgesloten door de Maeslantkering. ,,Er zijn al ideeën aangedragen door serieus te nemen partijen, zoals sluizen in de Nieuwe Waterweg.’’

De Maeslantkering moet de inwoners van Zuid-Holland beschermen en zou tenminste tot 2070 meegaan. Maar het sluitstuk van de Deltawerken, dat pas sinds 1997 in gebruik is, is mogelijk al vanaf 2060 aan vervanging toe. Ook de Oosterscheldekering moet wellicht veel eerder dan gepland - ‘al’ over zestig jaar - worden vervangen; misschien wel in 2080 in plaats van 2100. 

Volledig scherm
Oosterscheldekering © dirk-jan gjeltema

Klimaatakkoord Parijs

Deltacommissaris Glas pleit ervoor om, als de schattingen over de stijgende zeespiegel daadwerkelijk kloppen, de aanpak van de Deltawerken nu al voor te bereiden.

In het interview zegt Glas verder dat hij de kabinetsinzet steunt om de afspraken in het klimaatakkoord van Parijs te halen. ,,Dat akkoord moet worden uitgevoerd”, aldus de deltacommissaris sinds 1 januari. ,,Dat is de beste strategie om niet aan draconische maatregelen in de toekomst te hoeven denken.’’

Het gaat hier volgens de deltacommissaris om een grote langetermijnopgave én om een opgave die van wezenlijk belang is voor het voortbestaan van Nederland.

Lees ook het uitgebreide premium verhaal. 
Peter Glas: Keihard aan de slag om Nederland boven water te houden.

Hoe weten we eigenlijk dat de mens voor klimaatverandering zorgt? In deze video wordt alle zin en onzin over klimaatverandering uitgelegd.