Volledig scherm
© Thinkstock

Demente oudere nooit meer zoek dankzij gps-zender

Zorgkolos Florence stuurt demente ouderen sinds kort op pad met een gps-zendertje. Daardoor raken de vergeetachtige bewoners niet meer zoek. Via het apparaatje, dat aan de broekriem zit of in de tas, zijn ze namelijk binnen een mum van tijd weer opgespoord.

Voorlopig worden de zendertjes ingezet op één locatie, namelijk Uitzicht. De overige achttien woonzorgcentra in de regio Haaglanden denken erover na, weet Martin Jansen, locatiemanager van Uitzicht, te vertellen in AD Haagsche Courant.

Sommige bewoners zijn er gewiekst in om te ontsnappen, deze bejaarden hebben het ding 24 uur op zak. 'Dan glippen ze mee de lift in met een bezoeker. Je kan niet altijd aan de buitenkant zien dat iemand dement is.' De anderen krijgen het doosje mee als ze de afdeling afgaan, om koffie te drinken met familie bijvoorbeeld of om mee te doen aan een activiteit. In locatie Uitzicht liggen twintig zendertjes klaar om mee te geven.

De zorgriem geeft bewegingsvrijheid, stelt zorgmanager Franca Tuijtjens. 'Vroeger liep je rond met een enorme sleutelbos. Nu is alles meer open. Daarom is extra toezicht nodig. Dit helpt daarbij.'

De zorgriem is in het leven geroepen nadat meerdere bewoners een ontsnappingspoging deden en zoekacties op touw moesten worden gezet. Tuitjens: 'Die waren gelukkig ongedeerd, maar het hele huis stond op stelten.' Sinds het gebruik van de gps-zender is dat niet meer gebeurd. Is een bewoner verder dan 500 meter van het huis weg, dan gaat er een alarm af. 'En als het alarm afgaat, komt de drager niet automatisch terug. Die moet je wel gaan halen', vult Jansen aan.