Volledig scherm
Lodewijk Asscher (PvdA) tijdens het debat in de Tweede Kamer over de voortgang van de kabinetsformatie. © ANP

Demissionaire vicepremier trekt de knip: Salaris leraar omhoog

Lodewijk AsscherAls er op Prinsjesdag nog geen nieuw kabinet zit, zal het demissionaire kabinet de salarissen van leraren verhogen. Ook zal er iets gedaan worden voor ouderen en mensen met lage inkomens. Dat belooft vicepremier Lodewijk Asscher.

Quote

Ik kan nooit medeverant­woor­de­lijk zijn voor een begroting – ook niet demissio­nair – met een onfatsoen­lij­ke koopkracht­ver­de­ling

Vicepremier Lodewijk Asscher

De formatie duurt maar voort en op het Binnenhof houdt men er steeds meer rekening mee dat er op Prinsjesdag nog geen nieuw kabinet is gevormd. Dat betekent dat het demissionaire kabinet van VVD en PvdA een begroting zal moeten indienen.

Demissionaire kabinetten stellen zich doorgaans bescheiden op, maar de huidige bewindsploeg kondigt aan niet op zijn handen te gaan zitten. ,,Ik kan nooit medeverantwoordelijk zijn voor een begroting – ook niet demissionair – met een onfatsoenlijke koopkrachtverdeling’’, zegt Asscher in een interview met deze krant.

Daarnaast wil Asscher dat de salarissen van leraren in het basisonderwijs omhoog gaan. Het is een van de redenen waarom veel scholen deze maand gaan staken. ,,Dat kost geld, maar we zullen het doen.’’

Tempo maken

Volledig scherm
Asscher komt aan op het Binnenhof © ANP

Hoeveel de salarissen omhoog zouden gaan, kan Asscher nog niet zeggen. ,,Laat het een oproep zijn voor de onderhandelde partijen om tempo te maken. Anders doen wij het.’’

Maar die onderhandelingen kunnen nog wel even duren. Informateur Tjeenk Willink zei deze week dat er nog maar twee opties zijn voor een nieuw kabinet: een samenwerking van VVD, CDA en D66 met de PvdA of met de ChristenUnie. PvdA-leider Asscher blijft er bij dat hij dat nooit gaat doen.

En ook ChristenUnie-leider Segers heeft er steeds minder zin in. Hij vindt dat de PvdA aan zet is en niet zijn partij. Segers is gepikeerd door de manier waarop D66-leider Pechtold hem een paar weken geleden afserveerde in de formatie.