Volledig scherm
Joris Demmink. © ANP

'Demmink én officieren genoemd in zedenzaak'

Zaak DemminkBij de start van een onderzoek naar betrokkenheid van hooggeplaatste personen bij seksfeestjes met minderjarige jongens, zijn behalve de naam van topambtenaar Joris Demmink ook die van drie hoofdofficieren van justitie genoemd. Dat heeft een getuige woensdag verklaard ten overstaan van de rechter-commissaris in Utrecht.

Volledig scherm
Rechter-commissaris Natasja Gehlen. © anp

Getuige Leendert de Koter was destijds, in 1997, betrokken bij het zogeheten Rolodexonderzoek als rechercheur van de criminele inlichtingendienst. De namen van Demmink en de drie officieren - Holthuis, Wabeke en Wooldrik - zijn aangedragen door de Rijksrecherche, zo verklaarde De Koter.

Rolodexonderzoek
Het onderzoek concentreerde zich op Ger van R., hoogleraar aan de Vrije Universiteit. Hij zou een faciliterende rol hebben gespeeld bij de orgieën. Volgens De Koter heeft het onderzoek geen nadere aanwijzingen opgeleverd tegen Demmink. Over de genoemde officieren verklaarde hij niet nader. Het Rolodexonderzoek heeft uiteindelijk geen tastbaar resultaat opgeleverd, althans niet waar het de hooggeplaatste figuren betreft.

In Amsterdam was de huidige staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven destijds ook betrokken bij het onderzoek. Teeven was toen officier van justitie en uit dien hoofde belast met criminele inlichtingen.

Huiszoeking
Volgens De Koter heeft het er alles van dat Ger van R. de hand boven het hoofd is gehouden. Hij lijkt er over te zijn ingelicht dat zijn telefoon werd afgeluisterd. Ook was hij duidelijk voorbereid op een huiszoeking, aldus de ex-rechercheur. 'De koffie stond bij wijze van spreken al klaar.' De Koter, tegenwoordig privédetective, was daar gisteren nog zichtbaar ongelukkig over.

Een aanvraag bij de toenmalige landelijke rechercheinformatiedienst voor de inzet van observatieteams op Demmink en de officieren werd afgewezen door het hoofd van de dienst, aldus De Koter. Dat hoofd was de huidige Amsterdamse korpschef, Pieter-Jaap Aalbersberg.

Het zogeheten voorlopig getuigenverhoor van onder anderen De Koter vindt plaats op verzoek van Stichting De Roestige Spijker, die de onderste steen boven wil hebben over de scheve schaats die Demmink gereden zou hebben.

Opstelten
De zaak rond de van kindermisbruik beschuldigde oud-topambtenaar  is 'een hele vervelende zaak'. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zei dat in het Libelle Nieuwscafé. Opstelten zei dat hij zich op geen enkele manier zorgen maakt over zijn eigen politieke positie. Van de juistheid van de beschuldigingen aan het adres van Demmink 'is nooit iets gebleken in alle onderzoeken die mijn voorgangers en ik hebben gedaan', zei Opstelten.

'Maar het Hof heeft nu toch besloten dat er aanwijzingen zouden kunnen zijn en heeft het openbaar ministerie bevolen extra onderzoek te doen. Daar is men mee gestart en dat is nu onder de rechter. Het is goed gebruik dat als een zaak onder de rechter is, dat de minister even zijn mond houdt en wacht waar de rechter en het OM mee komen. Ik vind het heel vervelend dat dit loopt, maar het zijn de feiten in de rechtsstaat.'

  1. Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”