Volledig scherm
Archiefbeeld van Demmink. © ANP

'Demmink was wél in beeld bij onderzoek seksfeestjes'

Oud-topman Joris Demmink van het ministerie van Veiligheid en Justitie was wel degelijk in beeld bij het zogeheten Rolodex-onderzoek naar betrokkenheid van hooggeplaatste personen bij seksfeestjes met minderjarige jongens. Dat zegt de Amsterdamse oud-hoofdofficier van justitie Hans Vrakking in een interview met NRC Handelsblad van vandaag.

Minister van Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zei begin deze maand nog dat Demmink 'op geen enkele wijze' in het onderzoek is voorgekomen. Volgens Vrakking had de chauffeur van Demmink tegen de BVD (nu AIVD) verteld dat de topman in de dienstauto af en toe seks had met jongens.

Rolodex-onderzoek
Vrakking was eind jaren 90 de initiatiefnemer van het Rolodex-onderzoek. Hij vraagt zich in de krant af hoe het kon dat de toenmalig secretaris-generaal van het ministerie van justitie Harry Borghouts op de hoogte was van het zeer geheime onderzoek. 'Waar ben je mee bezig', zou Borghouts verbolgen hebben gevraagd over het feit dat Demmink door de politie werd onderzocht.

Borghouts zegt zich 'absoluut niet te kunnen herinneren' dat hij Vrakking heeft gebeld. Vrakking spreekt zich voor het eerst uit over de zaak, aldus NRC Handelsblad, omdat er nu mensen worden verhoord naar aanleiding van beschuldigingen van pedofilie van Demmink.

Verder gaf een andere voormalig topambtenaar van justitie onlangs een interview in de Volkskrant over de zaak. 'Ik voel me niet langer door mijn ambtseed belet opheldering te verschaffen', aldus Vrakking in de NRC.

Demmink en drie andere namen genoemd
Begin deze maand bij de start van een nieuw onderzoek naar betrokkenheid van hooggeplaatste personen bij seksfeestjes met minderjarige jongens, werden behalve de naam van topambtenaar Joris Demmink ook die van drie hoofdofficieren van justitie genoemd.

Dat bleek uit de getuigenis van Leendert de Koter die destijds, in 1997, betrokken was bij het Rolodexonderzoek als rechercheur van de criminele inlichtingendienst. De namen van Demmink en de drie officieren - Holthuis, Wabeke en Wooldrik - zijn aangedragen door de Rijksrecherche, zo verklaarde De Koter.

Reactie Opstelten
Opstelten herhaalt in een reactie dat Demmink 'op geen enkele manier is voorgekomen in het Rolodex-onderzoek'. Volgens de minister is 'alles onderzocht dat onderzocht moest worden. Zowel door de AIVD als door het Openbaar Ministerie. De uitkomst was steeds dat er nog geen begin van juistheid is gebleken ten aanzien van de geruchten en aantijgingen.'

  1. Droomvakantie met vriendje eindigt in nachtmerrie: Nederlandse (24) ontsnapt aan dood bij overval
    PREMIUM

    Droomvakan­tie met vriendje eindigt in nachtmer­rie: Nederland­se (24) ontsnapt aan dood bij overval

    De Antwerpse kleermaker Tommaso Bordoni (29) en zijn Nederlandse vriendin Linsey de Waele (25) zijn aan de dood ontsnapt bij een overval in Zuid-Afrika. Het koppel was met vakantie in het land, toen Tommaso op de avond van Valentijn plots oog in oog stond met twee gewapende kerels in de slaapkamer van hun verblijf. ,,Ik was zeker dat ze me zouden vermoorden”, vertelt de Belg - die sindsdien gekweld wordt door paniekaanvallen - tegen deze nieuwssite.