Volledig scherm
Actievoerders bij hoofdkantoor Shell. © Extinction Rebellion Amsterdam ‏

Demonstranten Shell-kantoor mogen naar huis

Ongeveer twintig klimaatdemonstranten die vrijdagochtend waren opgepakt bij een protest voor het hoofdkantoor van Shell in Den Haag zijn vrijgelaten. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie Extinction Rebellion laten weten. Twaalf van hen hadden volgens de politie vernielingen aangericht en acht anderen hadden niet geluisterd naar opdrachten van agenten.

In de ochtend kwamen enkele tientallen klimaatactivisten samen bij het Shell-kantoor. Sommigen lijmden zich vast aan de deuren bij de ingang. Op de ramen werden leuzen geschreven, op de grond lagen mensen in bodybags en op de trappen lag nepbloed. Ze demonstreerden tegen de wat zij noemen ‘klimaatontwrichtende acties van de olie- en gasmultinational’. Volgens hen maakt het bedrijf zich schuldig aan ‘grootschalige ecocide’.

De demonstranten noemen zichzelf Extinction Rebellion (XR) naar een Britse actiegroep die de afgelopen week protestacties in Londen heeft gehouden. De organisatie wil dat meer wordt ondernomen tegen klimaatverandering. 

Deze week kwam de groep ook al in het nieuws omdat ze op het Plein in Den Haag eveneens emmers vol nepbloed gooiden. Ze werden toen op de bon geslingerd omdat ze de plek niet schoon genoeg achterlieten. Ook bezetten ze deze week het Internationaal Gerechtshof. Daar werden meerdere demonstranten aangehouden wegens huisvredebreuk. Extinction Rebellion zegt het systeem te willen veranderen om zo de schade van de klimaatcrisis te beperken. 

Volledig scherm
Actievoerders van Extinction Rebellion gooiden eerder deze week emmers nepbloed op het Plein in Den Haag. © District8