Volledig scherm
© Bart van Zoelen

Demonstratie FC Utrechtsupporters bij Amsterdams stadhuis rustig verlopen

Een groep van ongeveer honderd supporters van FC Utrecht demonstreerde vanmorgen bij de Stopera, het stadhuis van Amsterdam. Ze zijn het oneens over het aantal uitsupporters dat in de Johan Cruijff Arena aanwezig mag zijn voor de wedstrijd tegen Ajax. Ze zijn inmiddels allemaal weer weg want om 12.15 uur speelt Ajax tegen Utrecht in de Arena.

De supporters wilden voor de wedstrijd van zondagmiddag 650 kaarten hebben, maar kregen er 500. Daarop besloten ze de wedstrijd tegen Ajax te boycotten en om tien uur ’s ochtends te gaan demonstreren bij de Stopera. De demonstratie duurde kort en verliep rustig; de supporters wilden op tijd terug zijn om de wedstrijd tegen Ajax te kijken. Er was veel politie op de been.

Schaarste

In eerste instantie kregen de supporters van FC Utrecht 500 kaarten, maar vier dagen geleden vroegen ze om 150 extra plaatsen. Met dit verzoek ging burgemeester Halsema niet akkoord. ‘In tijden van grote schaarste bij de politie is het niet haalbaar om op deze termijn tot uitbreiding van de benodigde politiecapaciteit te kunnen komen,’ aldus de gemeente. Ook waren er volgens de burgemeester tijdens de laatste wedstrijd op 12 mei ‘ongeregeldheden’.

De supporters hebben een petitie in de brievenbus van de Stopera gedaan. Ze vinden het ‘absurd’ dat ze geen extra plaatsen krijgen vanwege beperkte politiecapaciteit, terwijl de politie wel in groten getale aanwezig was tijdens de demonstratie. 

Al jaren proberen ze de ‘boel rondom de wedstrijden tegen Ajax te normaliseren’. Dat er ongeregeldheden zijn uitgebroken bij de laatste wedstrijd ontkennen zij ook. Er zou ‘slechts wat aan een hek zijn getrokken en over en weer wat geroepen’. Na de demonstratie legden twee supporters nog een bloemenkrans bij de Dokwerker en keerden ze per bus terug naar Utrecht. De Dokwerker is een beeld en monument op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam ter nagedachtenis aan de Februaristaking van 1941. 

Supporters leggen een bloemenkrans bij de Dokwerker.
Volledig scherm
Supporters leggen een bloemenkrans bij de Dokwerker. © Bart van Zoelen
  1. Noodkreet uit slachterijen: ‘Is het nog wel veilig om te gaan werken?’
    PREMIUM
    coronavirus

    Noodkreet uit slachterij­en: ‘Is het nog wel veilig om te gaan werken?’

    Bedrijven en werknemers in de slachtsector willen dat het kabinet meer maatregelen neemt om een dreigende besmettingsgolf in slachthuizen in te dammen. Vanavond werd bekend dat bij Vion in Groenlo 147 van de 657 werknemers besmet zijn met corona. Personeel in andere slachthuizen twijfelt of het nog wel veilig is om aan het werk te gaan, en vraagt zich af wie zich bekommert om de vaak kwetsbare arbeidsmigranten.