Volledig scherm
© anp

Demonstrereren bij Gouden Koets verboden op Het Loo

Paleis Het Loo tolereert geen enkele vorm van demonstraties bij de Gouden Koets zolang het rijtuig in Apeldoorn staat. Dat heeft de directie besloten, meldt De Stentor. Eén poging blijkt inmiddels in de kiem te zijn gesmoord.

Een filmpje daarvan circuleert op internet. Actiegroep De Grauwe Koets probeerde zaterdag in het koninklijke stallencomplex van Het Loo foto's te maken met protestteksten. De actievoerders werden direct uit het complex gezet omdat ze de orde zouden proberen te verstoren.

Racistisch
De actiegroep houdt komende zaterdag samen met een andere groep (Doorbraak) op het Amsterdamse Museumplein een demonstratie tegen de Gouden Koets, vanwege een paneel met afbeeldingen die racistisch zouden zijn en het koloniale verleden zouden verheerlijken.

Op Het Loo wilden de leden zich bij de koets laten fotograferen met teksten als 'bloedgeld & koloniaal geweld'. Bij Paleis Het Loo is de zijde van het paneel overigens niet zichtbaar.

De Gouden Koets is sinds 27 augustus te zien in Apeldoorn. Wegens grote publieke belangstelling besloot Het Loo het rijtuig tot en met komende zondag te houden.Het paleis wilde niet reageren.