Het Nederlandse team Brunel arriveerde deze week als eerste in Lissabon.
Volledig scherm
Het Nederlandse team Brunel arriveerde deze week als eerste in Lissabon. © ANP

Den Haag dokt flink meer voor Volvo Ocean Race

De pitstop van de Volvo Ocean Race kost de stad flink meer dan verwacht. Den Haag begrootte haar bijdrage in de organisatie op vier ton, maar de teller staat inmiddels op 677.000 euro. Vooral het gratis openingsfeest wekt wrevel bij de oppositie.

Quote

Hoe kan een tweedaags evenement zo verkeerd begroot worden?

Elias van Hees, raadslid PVV

De pitstop van de prestigieuze zeilrace zou de gemeente 400.000 euro kosten. Dat meldde het stadsbestuur begin vorig jaar in de aankondiging aan de raad. De vier ton was bedoeld voor de race- en verblijfsaccommodatie,  voorbereiding, beveiliging en het muziek- en cultuurprogramma.

Uit navraag van deze krant blijkt dat de gemeentelijke bijdrage inmiddels is opgeschroefd, tot bijna zeven ton in totaal. Het extra geld gaat naar marketing/communicatie (advertenties, billboards) en aankleding  in de haven en stad. Ook trekt Den Haag 60.000 euro extra uit om gasten te ontvangen, onder meer door vrijwilligers en leden van sportclubs gratis toegang te geven voor het donderdagconcert.

Oppositiepartijen PVV, SP en GroenLinks eisen uitleg over de overschrijding van de begroting. ,,Hoe kan een tweedaags evenement zo verkeerd begroot worden?'' zegt raadslid Elias van Hees. Vooral de 60.000 euro voor de ontvangst van gasten wekt wrevel. ,,Waanzin,'' aldus SP-er Bart van Kent. ,,De belastingbetaler moet niet opdraaien voor een duur zeilfeestje.''

De coalitiepartijen zijn mild. VVD en CDA stellen dat de stad de investering zeker gaat terugverdienen.