Den Haag verbiedt demonstratie tegen coronabeperkingen, organisatie stapt naar rechter
UpdateEen geplande demonstratie tegen de coronamaatregelen van het kabinet zondag mag niet doorgaan. De gemeente Den Haag verbiedt het protest. ‘Het Malieveld is niet van elastiek.’ De organisatie stapte vandaag naar de rechter.
Via een kort geding willen de organisatoren de mogelijkheid krijgen om toch te betogen. Het kort geding wordt schriftelijk gevoerd en niet fysiek in de rechtbank. De rechtbank in Den Haag zal waarschijnlijk vrijdag nog of anders zaterdag uitspraak doen. Dat zal dan wel een verkort vonnis worden, zonder uitgebreide toelichting. Dus alleen een toe- of afwijzing.
Johan Remkes, waarnemend burgemeester van Den Haag en voorzitter van de Veiligheidsregio Haaglanden, verbood vanochtend de demonstratie. Tot deze beslissing kwam hij na overleg met de politiechef en het Openbaar Ministerie. ,,Het recht op demonstratie is een groot goed, maar is niet ongelimiteerd”, aldus Remkes.
Remkes hakte donderdagavond in de driehoek met de chef van de Haagse politie en de hoofdofficier van justitie de knoop door. Vroeg op de avond was het protest van actiegroep Virus Waanzin al besproken. Voordat het definitieve besluit om de manifestatie te verbieden werd genomen, keek Remkes eerst nog naar het tv-programma Beau, waar de organisatoren te gast waren. ,,Daar kijken natuurlijk ook veel mensen naar, daarmee nam het risico toe dat het veel te druk wordt zondag”, schetst de zegsvrouw van de waarnemend burgemeester.
Op sociale media sprak een van hen al over 20.000 mensen
,,De organisatie meldde eerst een protest aan van honderd mensen, dat werden er daarna 1000, 2000 en op het laatst zelfs 10.000. En op sociale media sprak één van hen al over 20.000 mensen. Dat levert gezondheidsgevaren op, volgens de richtlijnen van het kabinet die wij volgen.”
Remkes vreest bovendien dat de optredens van onder meer dj’s Jean en Paul Elstak voor nog grotere toeloop zouden zorgen. ,,De organisatoren zeiden dat ze dat wel aankunnen, maar ze hebben nul ervaring met grote manifestaties. Crowdmanagement en goede voorbereidingen voor zo’n evenement kosten een professioneel bureau al weken tijd.”
‘Gevaar voor volksgezondheid’
De gemeente noemt het een gevaar voor de volksgezondheid. Bovendien kan het leiden tot een ‘vrees voor wanordelijkheden’. Ook aan de afstandsregel zou niet voldaan kunnen worden. ,,Het Malieveld is niet van elastiek”, aldus Remkes in een eerdere verklaring.
,,De aanvraag voor de demonstratie veranderde steeds weer, en het programma leek op het laatst meer op een festival dan een protest.” Dat is de reden dat burgemeester Remkes de anti-lockdowndemonstratie zondag op het Malieveld wil verbieden. Ook is er volgens hem te weinig plek. ,,Als je anderhalve meter afstand wil houden, is 5000 à 6000 mensen wel het maximum”, zegt zijn woordvoerder.
Dat zijn ongeveer tweemaal zoveel mensen als begin deze maand in het kader van Black Lives Matter op het Malieveld demonstreerden. Zondag zouden mogelijk wel tienduizend mensen willen komen om te ageren tegen de lockdown.
Kort geding
De organisatie gaat vandaag een spoed kort geding aanspannen, laat organisator Jan Engel weten. Een tijdstip is nog niet bekend. ,,We wachten in spanning af.” Het verbod zag hij niet aankomen. ,,We hebben de demonstratie al op 10 juni aangemeld en bijna dagelijks intensief contact met de politie erover gehad. De politie verdient een grote pluim, ze hebben goed meegedacht.”
Volgens Engel heeft de gemeente nooit contact opgenomen met de organisatie. ,,Het heeft er alle schijn van dat dit besluit zo is getimed om de gang naar de rechter te bemoeilijken.”
Het is eerder een compliment, we worden kennelijk serieus genomen
Boos is hij niet. ,,Dit hoort bij de hele verkrampte situatie. Het is eerder een compliment, we worden kennelijk serieus genomen.” Het besluit snapt hij echter niet. Over de onderbouwing dat de demonstratie op een festival begon te lijken, zegt hij: ,,Een opmerkelijke redenering. We hebben die dingen juist gedaan om te voorkomen dat er een agressieve sfeer zou ontstaan. Dat is juist in overleg met de politie gebeurd.” De organisatie nam dan ook een officiële evenementenbouwer in de arm. ,,Om de wensen van de politie tegemoet te komen.”
Het verhaal dat de dj’s in overleg met de politie aan het programma zijn toegevoegd, zegt Remkes’ woordvoerder niet te kennen. De politie zegt wel te hebben overlegd over de beoogde sprekers, maar niet over de muziek. ,,En al helemaal niet over dj’s.”
De demonstratie stond gepland van 13.00 tot 17.00 uur. Onder anderen opiniepeiler Maurice de Hond en dj Jean en dj Paul Elstak zouden bij het protest zijn.
Bekijk hier de beelden van de vorige demonstratie tegen de coronamaatregelen in Den Haag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Foodtrucks steeds populairder, aantal in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld
Het aantal foodtrucks in Nederland is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld, meldt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2017 waren in Nederland bijna 1200 foodtrucks geregistreerd, nu zijn dat er bijna 2500, zo blijkt uit cijfers van het KVK Handelsregister. Het gaat om een toename van 110 procent. -
Anti-lockdownactivisten grijpen hun kans op het Malieveld, ‘aangemoedigd door racismeprotest’
Demonstranten van verschillende anti-lockdowngroepen die zich tegen de coronamaatregelen keren, protesteren vandaag op het Malieveld. Hoewel ze er tegen zijn, houden ze wel netjes afstand. Een man met een Davidsster op de borst is aangesproken door een handhaver, maar tot een confrontatie kwam het niet. -
PREMIUM
Pluimveebedrijf van Sijds was eerste met vogelgriep: ‘Elke ochtend angst als ik de deur van de stal open’
Zijn bedrijf had de twijfelachtige eer het huidige vogelgriepseizoen te openen. Maar vraag pluimveehouder Sijds Dijkstra (65) niet of hij zich schuldig voelt over de misère in pluimveeland. Dat is de meest stompzinnige vraag die hem in de afgelopen periode werd gesteld. ,,Alsof mijn bedrijf de verspreider is. Als ik niet de eerste was, was het wel een ander bedrijf.” -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.
-
met video
KNMI geeft voor morgen code geel af vanwege onweersbuien
Het KNMI heeft voor morgen code geel afgegeven voor het hele land vanwege onweersbuien. In de middag worden de zwaarste buien verwacht en vooral in het oosten kan het flink waaien, regenen en hagelen. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
VIDEO & UPDATE
Demonstranten lappen coronamaatregelen aan laars tijdens protest tegen lockdown
Op het Plein in Den Haag hebben zich vanmiddag zo’n 100 tot 150 demonstranten gemeld. Ze houden een betoging tegen de coronalockdown, tegen 5G en tegen social distancing. De actievoerders overtreden die laatste regel ook bij het protest, want ze blijven niet op anderhalve meter afstand van elkaar.