Team Brunel uit Nederland, deelnemer van de Volvo Ocean Race 2014-2015.
Volledig scherm
Team Brunel uit Nederland, deelnemer van de Volvo Ocean Race 2014-2015. © Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

Den Haag wil organisatie Volvo Ocean Race verleiden tot verhuizing

De gemeente Den Haag heeft de 'jacht' geopend op de organisatie van de Volvo Ocean Race. Deze club zetelt nu in het Spaanse Alicante, maar b en w zien hen liever in de Scheveningse haven neerstrijken.

De zwaarste zeilrace ter wereld komt dit jaar op 18 of 19 juni - afhankelijk van de wind - voor een korte stop aan in Scheveningen. Op 20 juni verlaten de teams de haven alweer.

Den Haag is apetrots op deze tussenstop in de laatste etappe van de in oktober vorig jaar begonnen wedstrijd. Naast het sportieve feest wordt dan ook een heel muzikaal programma opgetuigd op het terrein bij het Zuiderstrandtheater.

Gastheer
Toen de al enige tijd in Alicante gevestigde organisatie van de Volvo Ocean Race (VOR) kenbaar maakte in te zijn voor een verhuizing, heeft de gemeente Den Haag zichzelf naar voren geschoven. ,,We hebben laten weten dat wij geïnteresseerd zijn,'' zegt wethouder Karsten Klein.

,,Als gastheer van het WK hockey vorig jaar en het komende WK beachvolleybal hebben we al een mooi trackrecord. Daarnaast krijgt het Nederlands Topzeilcentrum in de nabije toekomst nieuwbouw aan de Hellingweg. Allemaal aantrekkelijke zaken voor een organisatie als die van de VOR.''

Als thuisbasis van de Volvo Ocean Race-organisatie is het allerbelangrijkste voordeel dat de race iedere drie jaar uit Scheveningen zal vertrekken. Klein: ,,Ik was er bij in Alicante vorig jaar en het was echt een spektakel. Zo'n start levert honderdduizenden bezoekers op voor je stad.''

  1. LIVE | ‘Derde van Amerikanen gebruikte schoonmaakmiddel tegen corona’, WHO adviseert nu ook mondkapjes

    LIVE | ‘Derde van Amerikanen gebruikte schoonmaak­mid­del tegen corona’, WHO adviseert nu ook mondkapjes

    Volgende week gaan de basisscholen weer voltijds open, maar wie zijn kinderen toch liever nog even thuishoudt, hoeft niet te vrezen voor de onderwijsinspectie, zegt minister Arie Slob. Tot de zomervakantie kunnen bezorgde ouders op ‘coulance’ rekenen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zijn mening over het nut van mondkapjes bijgesteld en adviseert het gebruik ervan nu. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus.