Volledig scherm
Sadet Karabulut (SP) is degene die beschuldigd wordt door Öztürk. © ANP

Denk en SP botsen in de Kamer over vermeende PKK-sympathieën

Denk-Kamerlid Selcuk Öztürk heeft SP-Kamerlid Sadet Karabulut er vanmiddag van beschuldigd voor zaaltjes van een terroristische organisatie te spreken. Zij reageerde woedend. ,,Als u mij vals blijft beschuldigen, maak ik er werk van'', dreigde Karabulut tijdens een debat in de Tweede Kamer. Hij wekte de suggestie dat zij is opgedoken bij bijeenkomsten van de Turks-Koerdische PKK.

Quote

We zitten hier niet in het Turks parlement, waar je elkaar zomaar kunt beschimpen

Sadet Karabulut, SP

Het SP-Kamerlid wilde van Öztürk weten of hij staat voor de rechten van vrouwen. Aanleiding was een bijeenkomst waar Denk-kandidaat Farid Azarkan sprak, waar alleen mannen welkom waren. Daarop sprak Öztürk zijn beschuldiging uit.

,,We zitten hier niet in het Turks parlement, waar je elkaar zomaar kunt beschimpen'', reageerde een woedende Karabulut. Ze is het zat, omdat Öztürk haar vaker verdacht maakt in debatten, vermoedelijk vanwege de Turks-Koerdische wortels van Karabulut.

Ontnemen
D66-Kamerlid Paul van Meenen vroeg de Kamervoorzitter Öztürk het woord te ontnemen als hij zo door ging. CDA’er Pieter Heerma riep hem op te stoppen met zijn toespelingen. ,,Dit is niet goed voor het beeld van de politiek.''

Öztürk gaf overigens antwoord op de vraag van Karabulut. Hij staat pal voor de rechten van vrouwen, zei hij. ,,Ik sta zelfs pal voor uw rechten'', aldus Öztürk richting Karabulut.

Aangifte
,,Hij gaat steeds een stap verder'', zegt Karabulut na afloop in een reactie. ,,Dit is gewoon intimideren. Als het echt waar was, zou de heer Öztürk aangifte moeten doen.''

Ozturk stelt dat het bewijs voor zijn opmerking op internet te vinden is. ,,Google maar, dan kom je de foto's tegen." Hij vindt het flauw dat de SP in zijn ogen deed alsof Azarkan niet voor gelijke rechten zou zijn.