Volledig scherm
Donovan A. pronkte met zijn Breitling-horloge op Instagram. © Privéfoto/Shutterstock/Beeldbewerking AD

Derde politiemol ‘klap in het gezicht’ van elke agent

Een klap in het gezicht van elke politiemedewerker. Zo noemt korpschef Erik Akerboom de affaires rond de drie politiemollen die in korte tijd zijn ontmaskerd. Hoe groot is het integriteitsprobleem van de politie?

Veel moeite deed Donovan A. niet om zijn rijkdom te verbergen. Kijk alleen maar naar zijn Instagramfoto’s: Donovan die zijn nieuwe Mercedes inrijdt. Donovan in een cabriolet op een bospad. Donovan met een peperduur Breitling-horloge om zijn pols. Op die laatste foto reageert een politiecollega: ,,Hebben wij nog steeds dezelfde baas?‘’

Gisteren werd bekend dat Donovan A., adviseur van korpschef Erik Akerboom en werkzaam in het pand van de korpsleiding, verdacht wordt van betrokkenheid bij criminele spookwoningen. Dinsdag vielen arrestatieteams binnen in verschillende dure huurwoningen. In de panden zijn drugs, wapens en 6,5 miljoen euro gevonden.

Behalve medewerker op de afdeling Facility Management bij de korpsstaf was Donovan A. ook politie-inspecteur. Hij kon daarom bij zeer gevoelige informatie. Collega’s beschrijven de 36-jarige Rijswijker als een populaire jongen, goedgebekt en vriendelijk. Hij hield er verschillende bedrijven op na, waaronder een beveiligingsbedrijf en een entertainmentbedrijf.

De ontmaskering van een rotte appel zo dicht bij de politietop is een dreun voor de korpsleiding. Donovan A. is de derde politiemol die in korte tijd is gearresteerd. Dinsdag eiste het Openbaar Ministerie 45 maanden cel tegen de Tielse Mehmet A., die als aspirant-agent in Amsterdam duizenden keren informatie zou hebben doorgespeeld aan criminelen, waaronder leden van motorbendes.

Lekken

Afgelopen maandag werd een medewerker van de Landelijke Eenheid opgepakt op verdenking van het doorspelen van vertrouwelijke politie-informatie aan derden. ,,Deze incidenten raken alle politiemensen die 24/7 klaar staan voor de veiligheid van Nederland. Elk incident is een klap in hun gezicht”, aldus korpschef Erik Akerboom.

Neemt het probleem van lekkende politiemedewerkers toe? Uit integriteitscijfers van de politie blijkt dat niet. Vorig jaar onderzocht de politie 1543 integriteitsmeldingen, een lichte daling ten opzichte van de 1616 in 2017. Hoeveel meldingen draaien om het lekken van informatie kon de politie gisteren niet zeggen. In eerdere jaren ging het om zo’n 400 zaken per jaar.

Maar cijfers zeggen niet alles. Volgens Jan Struijs, voorzitter van politievakbond NPB, is de georganiseerde criminaliteit steeds harder op zoek naar zwakke plekken in de politieorganisatie. ,,Loopt er een onderzoek tegen mij? Zulke informatie is voor criminelen goud waard.” Volgens Struijs schieten de huidige politiesystemen tekort om de rotte appels eruit te vissen. ,,Criminelen gaan steeds gerichter op zoek naar lekken, en de politie loopt daar met een slof en een oude voetbalschoen achteraan.”

Volledig scherm
Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie © ANP