Derk Wiersum was er voor de underdog
De 44-jarige advocaat Derk Wiersum is vanochtend doodgeschoten in de straat waar hij woonde. De strafrechtadvocaat, die al langer werd bedreigd, wilde persoonsbeveiliging regelen maar die hulp kwam te laat. Hij laat een vrouw, zoon en dochter achter.
Delen per e-mail
Vol onbegrip en geschokt reageren zijn collega's. Een zeer aimabel en intelligent persoon, reageert advocaat Mark Teurlings aangeslagen. Een vrolijke en opgeruimde advocaat, zegt strafrechtadvocaat Jan-Hein Kuijpers over de vermoorde advocaat. Om eraan toe te voegen: ,,Dit hoort niet te gebeuren, het is schokkend.”
Ook Wiersums directe collega, Bart Siwer, is ‘totaal geschokt’. ,,Een vriendelijke en kundige advocaat maar bovenal een echtgenoot en vader.” De verslagenheid is groot; Wiersum is een goede bekende in het wereldje van strafrechtadvocaten.
Al tijdens zijn studiejaren in Groningen lag zijn interesse bij strafprocessen. Vanaf zijn beëdiging als advocaat in 2003 deed hij tal van strafzaken - van groot tot klein, van geweldszaken tot zeden- en witwaszaken. Ruim tien jaar lang werkte hij bij het Amsterdamse kantoor Van Gessel Wiersum Jonge Vos Hammerstein. In 2014 vertrok Wiersum daar, waarna hij steeds meer aandacht kreeg voor de zware en georganiseerde criminaliteit. In een interview in Het Advocatenblad zei Wiersum daar zelf over: ,,Ik sta altijd de underdog bij. De verdachte is nu eenmaal een underdog die vecht tegen het systeem. Die heeft een advocaat verschrikkelijk hard nodig.”
Tekst loopt door onder de foto.
Risico's
De groeiende belangstelling voor zware criminaliteit bracht hem en zijn collega-advocaat Bart Stapert bij de zaak van de kroongetuige Nabil B. tegen Ridouan Taghi. Dat de risico's groot waren, wisten de twee. Het duo zei dat het OM niet bij machte was de veiligheid van de kroongetuige te garanderen; een paar maanden ervoor was zijn broer omgebracht. Die moord was voor collega Stapert een wake-upcall. Niet veel later werd hij rechter. ,,Iedereen kon opeens doelwit worden”, zei hij destijds tegen de Volkskrant. Wiersum liet zich niet uit zijn veld slaan en bleef Nabil. B’s advocaat.
Toch leek de advocaat de laatste maanden minder gerust op zijn eigen veiligheid. Over concrete bedreigingen sprak hij volgens collega's niet, maar volgens een collega-advocaat was hij wel bezig was met het inschakelen van persoonsbeveiliging, ook omdat hij die taak niet toevertrouwde aan justitie en politie.
Dat er sprake was van een levensbedreigende situatie voor de advocaat en zijn gezin, is een buurman van Wiersum in elk geval niet opgevallen. Hij zag wel met regelmaat een surveillancewagen door de straat, maar zocht daar nooit iets achter. Ook maakte Wiersum geen gespannen indruk op hem. ,,Nee, hij was altijd wel in voor een vriendelijk praatje", stamelt hij.
Vriendelijk
Vriendelijk en maatschappelijk gedreven, is ook hoe andere mensen de doodgeschoten advocaat omschrijven. Naast het bijstaan van Nabil B. zette hij zich in voor de stichting Dutch & Detained die rechtshulp biedt aan Nederlanders die gevangen zitten in het buitenland. Ook was hij rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank in Breda. Volgens de Bredase strafpleiter Dirk Stoof was Wiersum een vakbekwaam en rustig persoon. ,,Hij was een no-nonsense type. Iemand waarbij je niet met onzin hoefde aan te komen.’’ In het verleden werkte hij ook als penningmeester van de inmiddels opgeheven Stichting Rechtshulp Terdoodveroordeelden, een club die zich inzette voor de strijd tegen de doodstraf.
Naast al zijn werk was hij ook nog een familyman. Een van de twee kinderen zou nog thuis geweest zijn toen de advocaat werd neergeschoten, zijn vrouw - eveneens rechter - zou bovenal erbij hebben gestaan toen de hulpdiensten arriveerden. Een buurman reageert geschokt tegenover AT5: ,,Hij heeft twee jonge kinderen. Zijn dochter fietst normaal met mijn kinderen mee naar school. Vanochtend kwam ze niet, ze mocht niet weg. Later hoorde ik wat er gebeurd is. Zijn zoon tennist met mijn zoon. Verschrikkelijk. Niet normaal dit.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Halsema bekijkt of andere advocaten Nabil B. beveiliging nodig hebben
Volgens burgemeester Halsema wordt momenteel bekeken of de andere advocaten van kroongetuige Nabil B. beveiliging nodig hebben. Dat zei ze na afloop van een bezoek aan de plaats delict in Buitenveldert. ,,Het is een drama voor onze samenleving, want dit slachtoffer voerde gewoon zijn beroep uit, en dat moet hij veilig kunnen doen.” -
Achtergrond
Nu ook een advocaat geliquideerd. Hoe moet het verder?
De liquidatie van advocaat Derk Wiersum maakt een heikele kwestie nóg actueler. Moeten advocaten, officieren van justitie, journalisten en naasten van getuigen zwaar worden beveiligd? Waar stopt dat? -
Minimumloon naar 14 euro of zo houden? Dit willen de partijen uit de Tweede Kamer
De verkiezingen zijn al over drie weken; hoog tijd dus om de partijprogramma’s eens goed te bekijken. De hoogte van het minimumloon is voor veel mensen van belang. Bijna alle partijen willen dat het meer wordt, maar hoeveel precies? En: moet de bijstand meestijgen of niet? We leggen de standpunten naast elkaar van de dertien partijen die nu in de Tweede Kamer zitten. -
PREMIUM
Beleggers over bonus ASML-top: Regels aangepast ‘tijdens de wedstrijd’
De bestuurstop van ASML voldeed in 2020 niet aan alle criteria om recht te hebben op een volledige bonus. Toch werd het hele bedrag van 21,8 miljoen euro toegezegd aan de zes bestuurders. Beleggersvereniging VEB uit kritiek. -
PREMIUM
Khadija Arib onder vuur door anonieme critici: ‘Beeld dat het niet-wetende publiek heeft, klopt voor geen meter’
De populaire Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib krijgt na een harde aanval van anonieme critici ook bijval van Kamerleden. Woensdagmiddag publiceerde RTL Nieuws een verhaal waarin Arib wordt weggezet als ‘manipulatief’. Vijanden willen haar herverkiezing voorkomen.
-
Koken & Eten
Bodempje melk over? Dit kun je ermee doen
Volgens het Voedingcentrum verdwijnt er per persoon gemiddeld 14 liter aan vloeibare zuivelproducten per jaar in de gootsteen. Dat is ongeveer 238 miljoen liter. Onnodig vinden deze koks, want met een klein beetje melk kun je ontzettend veel dingen doen. -
PREMIUM
Is er een toekomst voor de euro? ‘Hij stort ons vanzelf in een crisis, bereid je daar op voor’
Is de euro nog wel houdbaar nu vooral de rijkere eurolanden van de munt lijken te profiteren? Renske Leijten (SP) mikt op een noordelijke en een zuidelijke euro, Hans Vijlbrief (D66) vraagt geduld: eurolanden moet meer naar elkaar toe groeien. -
PREMIUMBV de Liefde
Na de dood van zijn vrouw ging Tobias weer daten: ‘Suus behandelde me niet als een zielige man’
In de rubriek BV de Liefde vertellen lezers openlijk en anoniem over hun relatie. Na de dood van zijn vrouw dacht Tobias (38) dat er voorlopig geen nieuwe liefde zou komen.