Volledig scherm
PREMIUM
© Arie Kievit

Deskundigen over tbs: 'We kunnen niet rechtspreken vanuit onderbuik'

De dood van Anne Faber maakt veel emoties los. Een petitie over het 'falende rechtssysteem' wordt massaal ondertekend. Wat is tbs waard als figuren als Michael P. erdoorheen glippen?

Quote

Het is belangrijk dat rechters meer kennis hebben van het tbs-sys­teem

Rechter Anja van Holten

Rechter Anja van Holten worstelt er zelf ook mee. ,,Soms zijn delicten zo bizar, dat je op je klompen aanvoelt dat een verdachte psychisch niet in orde is. Maar we kunnen niet rechtspreken op basis van een onderbuikgevoel'', zegt de raadsvrouw van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

De emoties die de dood van Anne Faber losmaken en de kritiek op het rechtssysteem zijn begrijpelijk maar niet terecht, zegt Van Holten. ,,We kunnen niet afgaan op wat we zien. Iemand kan een ernstige persoonlijkheidsstoornis hebben in combinatie met een hoge intelligentie en sympathiek gedrag. Dat is dan niet altijd heel snel te onderkennen. We zijn geen psychiater of psycholoog.''

Michael P. was nog maar amper in beeld als verdachte in de vermissingszaak van Anne of de discussie spitste zich toe op het 'falende rechtssysteem'.

Hoe kon een man die eerder met een ziekelijke trots twee tienermeisjes gewelddadig verkrachtte, amper zeven jaar na zijn arrestatie weer vrij rondlopen?

De weigering mee te werken aan een gedragskundig onderzoek in het Pieter Baan centrum (PBC) loonde voor hem - hij kreeg geen tbs - maar werd (waarschijnlijk) Anne fataal. De rechters hadden hem ook zonder onderzoek tbs moeten opleggen, roept half Nederland. Dan zat P. nu nog vast in een kliniek en leefde Anne nog.

  1. Hoe twee doodnormale mannen als royals trouwden: ‘Zelfs Marijke Helwegen keek haar ogen uit’
    PREMIUM

    Hoe twee doodnorma­le mannen als royals trouwden: ‘Zelfs Marijke Helwegen keek haar ogen uit’

    In luxe en weelde trouwen als Willem-Alexander en Máxima of als Harry en Meghan: voor veel mensen slechts een droom, maar voor twee doodnormale, jonge mannen werd het toch echt werkelijkheid. Rotterdam was donderdag het decor van een spektakel dat zijn weerga niet kende, inclusief een koninklijke escort, elegante kostuums en een bonte verzameling van BN’ers. ,,Het was sprookjesachtig, liefdevol, heerlijk over de top, maar bovenal: perfect.”