Volledig scherm
© CJIB

Deurwaarders slepen CJIB wéér voor de rechter

In een geldverslindende aanbestedingssoap die al drie jaar duurt, slepen deurwaarderskantoren het CJIB opnieuw voor de rechter. Ze vinden dat het grootste incassokantoor van de overheid de fout in gaat met het geven van opdrachten.

De aanbesteding is van groot belang voor veel deurwaarderskantoren. Met ruim 334.000 vorderingen is het Centraal Justitieel Incassobureau (bekend van de paars-witte enveloppen na een verkeersboete) hun grootste werkgever. Het voortbestaan van sommige kantoren hangt af van het binnenslepen van een nieuwe CJIB-opdracht.

Verhit

De gunning zorgt daarom al drie jaar voor verhitte gemoederen in deurwaardersland. Kantoren wisten al twee keer eerder via de rechter af te dwingen dat de aanbesteding opnieuw moest. Ook in de derde procedure wordt het CJIB voor de rechter gesleept. Deurwaarderskantoren hebben maar liefst acht procedures aangespannen.

Sommige kantoren vinden dat de gehele aanbesteding net zoals de vorige keren over moet. Zo zou er geen sprake zijn geweest van een anonieme selectie van kandidaten, zoals was voorgeschreven, maar bleek via de bestandsinformatie van ingediende documenten toch de afzender zichtbaar.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil vanwege de hangende rechtszaken deze week niet inhoudelijk ingaan op het verwijt van de deurwaarders. Het aanbestedingstraject is er om beter rekening te kunnen houden met de persoonlijke omstandigheden van de schuldenaar en om kosten te besparen, aldus woordvoerder Jaap Oosterveer.

  1. Afgeluisterde MH17-gesprekken reiken tot in Kremlin

    Afgeluis­ter­de MH17-gesprekken reiken tot in Kremlin

    De afgeluisterde telefoongesprekken die vanmiddag door het MH17-onderzoeksteam naar buiten zijn gebracht, lijken op directe betrokkenheid van het Kremlin te duiden bij wapenleveranties aan de pro-Russische rebellen in Oekraïne. In een van de gesprekken die het Joint Investigation Team (JIT) vanmiddag afspeelde, is Vladislav Soerkov te horen: hij was twee jaar vice-premier van Rusland en is nog steeds een adviseur van president Poetin.