Volledig scherm
PREMIUM
Desiree Weijs

Deze mensen voelen zich rijker met minder

Minimalistisch levenWie z’n huis heeft leeggeruimd met Marie Kondo is klaar voor de volgende stap richting een zinvoller leven.

Hier gaat het over
Minimalisme is een levensstijl, waarbij je afstand doet van alles wat overbodig is, om je te kunnen focussen op wat voor jou belangrijk is. De invulling daarvan is voor iedereen anders. Een paar basisprincipes:

Minimalisten zoeken hun geluk niet in dingen, maar in het leven zelf.

Minimalisme is een manier om meer betekenis te geven aan je leven, aan de hand van vijf pijlers: gezondheid, relaties, bezieling, groei en betrokkenheid.

Minimalisme gaat niet over het wegdoen van zoveel mogelijk dingen, maar over je tijd en energie richten op dat wat er voor jou echt toe doet.

Beginnen met minimalisme? Internet helpt. Kijk bijvoorbeeld op theminimalists. com,growthinkers.nl, moedersminimalisme.nl (de site van Dieuwke van der Meer-Posthumus) of sochicken.nl (de site van Jelle Hermus, die het boek Steeds leuker schreef, genomineerd voor Beste Spirituele Boek 2018).

Ontevreden? Koop een nieuwe flatscreen. Last van stress? Boek een vakantie naar Bali. En met de nieuwste iPhone word je pas echt gelukkig. Toch?

Dat dachten ook Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus, twee Amerikaanse yuppen met een salaris van zes cijfers, een kapitaal huis en een dure auto. Dat bleek niet zo te zijn; de constante jacht naar nog meer spullen en de bijbehorende tachtigurige werkweken hadden een averechts effect; ze voelden zich slechter. Vervolgens begonnen ze een zoektocht naar manieren om een betekenisvoller leven te leiden.

Het antwoord vonden ze in minimalisme, ‘dat wat je bevrijdt van onnodige spullen en ballast’, zoals ze het zelf omschrijven. Hun website theminimalists.com werd een van de best bezochte in Amerika, en volgende week verschijnt in Nederland hun boek Minimalisme, leef een betekenisvol leven. Ze raken kennelijk een gevoelige snaar.

De trend sluit naadloos aan bij de visie van tal van opruimgoeroes die de afgelopen jaren furore maakten (denk Marie Kondo of Francine Jay), maar minimalisme gaat verder dan opruimen. Minimalisten besteden hun tijd, geld en energie graag aan wat ze echt belangrijk vinden in het leven: familiebanden, vriendschappen, reizen, persoonlijke ontwikkeling, mensen inspireren. Niet aan de zoveelste gadget, nog meer schoenen of een nog groter huis. Trendwatcher Lieke Lamb ziet de nieuwe manier van leven ook in Nederland aanslaan. ,,Minimalisme raakt meer en meer ingeburgerd, mede door alle aandacht voor duurzaamheid en milieu. Kijk maar naar de populariteit van tiny houses, waarin je klein en vaak zelfvoorzienend kunt leven. Het is prettig om minder spullen te bezitten en te onderhouden.’’ En het hóeft ook niet meer, stelt Lamb. ,,We bevinden ons in een luxepositie. Alles is 24/7 beschikbaar, je kunt kopen wat je wilt als je het nodig hebt. Dus waarom de zolder nog volstouwen? Bewaren en hamsteren is niet langer nodig.”