Volledig scherm
PREMIUM
Hometrainers in de hal van de Kiem Montessori-school. ‘Ook de meisjes hebben er iets aan.’ © Marco Okhuizen

Deze school wil jongens net zo goed laten presteren als meisjes

Ze blijven vaker zitten, zakken meer terug naar een lager niveau en halen lagere cijfers. Jongens doen het in vergelijking met meisjes steeds slechter op school. De Amsterdamse Kiem Montessori wil dat tij keren: met meer beweging, meer begeleiding en geen huiswerk probeert deze middelbare school beter op jongens aan te sluiten.

Even na half negen rent een stoet brugklassers met een docent door het Oosterpark. Deze leerlingen beginnen hun schooldag duidelijk niet in een muf klaslokaal, zittend op een stoel. Vier dagen in de week gaan ze eerst een uur sporten voordat ze met lessen beginnen. ,,Dat is wel fijn ja. Dan voel ik me lekker fris en ben ik meteen wakker”, zegt de 13-jarige Julius Engelsma.

  1. Student Rogier volgde gastles van pedofiel Nelson: ‘UvA had nooit sorry moeten zeggen’

    Student Rogier volgde gastles van pedofiel Nelson: ‘UvA had nooit sorry moeten zeggen’

    De Universiteit van Amsterdam had nooit excuses moeten aanbieden voor het uitnodigen van Nelson Maatman, de pedo-activist die ernstig bedreigd wordt na zijn optreden in het NPO-programma Danny op straat. Dat vindt student Rogier van de Veen. Hij zat in het college dat Maatman vorige week toesprak. ,,Als de universiteit gaat dansen naar de pijpen van de populaire mening, verliest zij haar kritische karakter.’’