Volledig scherm
PREMIUM
© © Jitske Schols

Deze vrouwen hebben geen man, wel een kind

AD MagazineNiet iedere vrouw vindt op tijd een man om baby’s mee te maken. En niet iedere vrouw wíl er een man bij. Elk jaar kiezen meer dan tweeduizend moedige singles ervoor in hun eentje moeder te worden.

Geen ongelukje
Van de circa 80.000 ‘eerstelingen’ die per jaar worden geboren, heeft 9 procent maar één ouder. Van de ruim tweeduizend vrouwen ouder dan 40, die jaarlijks hun eerste kind krijgen, ligt dat percentage op 22. Alleen onder tienermoeders ligt dat getal hoger (28 procent). Latten: ,,Bij tienermoeders is lang niet altijd sprake van opzet. Bij vrouwen van 35 jaar of ouder kun je veronderstellen dat het geen ongelukje was.’’

De liefde is stabiel, je verlangt naar een kindje en leeft als gezin nog lang en gelukkig. Ach, was het maar zo simpel. Het ideaalbeeld is niet voor iedereen de realiteit. De relatie gaat over, het verdriet duurt jaren, de nieuwe ware is niet te vinden en voor je het weet is je kans op het moederschap verkeken. Jaarlijks laten duizenden vrouwen met een kinderwens het zo ver niet komen: ze beginnen alleen aan een gezin.

Deze bewust alleenstaande moeder, kortweg bam, heette in de jaren 70 en 80 nog bom, bewust ongehuwde moeder. Doordat sindsdien nog maar half zoveel wordt getrouwd, is die oude term in onbruik geraakt.

Hoeveel vrouwen moeder worden via een donor, bijvoorbeeld een man uit eigen kennissenkring, is niet bekend. Wel bestaan er gegevens waaruit iets is op te maken.