Insuline inspuiten bij een diabetespatiënt
Volledig scherm
Insuline inspuiten bij een diabetespatiënt © ANP

'Diabetespatiënt ziet huisarts veel te weinig'

Vier op de tien diabetespatiënten praat niet met zijn huisarts over zijn ziekte, terwijl dat volgens de zorgrichtlijnen ten minste één keer per jaar zou moeten. Dat blijkt uit onderzoek van de Diabetesvereniging Nederland onder bijna duizend patiënten.

Voor controle of behandeling van hun ziekte komen de meeste diabetespatiënten nu terecht bij een praktijkondersteuner. Maar volgens Diabetesvereniging Nederland hebben lang niet alle praktijkondersteuners de nodige kennis  over complexe wondzorg of medicatie in huis. ,,Veel patiënten slikken vier à vijf medicijnen. Wanneer die tegen elkaar inwerken, moet dit op tijd gesignaleerd worden. Daarom blijft een jaarlijks gesprek met de huisarts belangrijk,” stelt directeur Olof King. 

Amputaties 

Begin dit jaar uitte de vereniging ook al kritiek op huisartsen. Bij diabetespatiënten zouden onnodig vaak tenen, voeten en onderbenen afgezet worden. Jaarlijks vinden zo’n 2500 amputaties plaats. Sneller ingrijpen van de huisarts kan volgens de vereniging ruim 1.000 amputaties per jaar voorkomen. Dit standpunt werd ondersteund door twee hoogleraren en een arts van drie ziekenhuizen.

Nederland telt 1 miljoen patiënten met diabetes type 2. Het gros blijft levenslang onder controle van de huisarts. King: ,,Als dokter moet je ervoor zorgen dat er in elk geval één keer per jaar aandacht is voor de voeten, nieren, ogen en mentale gesteldheid van de patiënt.”

Volgens de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) gaat het gros van de huisartsen gebukt onder een hoge werkdruk. Deze week nog publiceerde ze hierover een alarmerend rapport. ,,Het onderzoek van de diabetesvereniging maakt opnieuw duidelijk dat huisartsen op het randje lopen van hun kunnen,” reageert een woordvoerder. ,,Veel huisartsen hebben juist een praktijkondersteuner aangenomen om zichzelf te ontlasten.” De zorg van diabetespatiënten lijdt er volgens de LHV niet onder. ,,De praktijkondersteuner en huisarts houden altijd een kort lijntje.” 

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”