Volledig scherm
Insuline inspuiten bij een diabetespatiënt © ANP

'Diabetespatiënt ziet huisarts veel te weinig'

Vier op de tien diabetespatiënten praat niet met zijn huisarts over zijn ziekte, terwijl dat volgens de zorgrichtlijnen ten minste één keer per jaar zou moeten. Dat blijkt uit onderzoek van de Diabetesvereniging Nederland onder bijna duizend patiënten.

Voor controle of behandeling van hun ziekte komen de meeste diabetespatiënten nu terecht bij een praktijkondersteuner. Maar volgens Diabetesvereniging Nederland hebben lang niet alle praktijkondersteuners de nodige kennis  over complexe wondzorg of medicatie in huis. ,,Veel patiënten slikken vier à vijf medicijnen. Wanneer die tegen elkaar inwerken, moet dit op tijd gesignaleerd worden. Daarom blijft een jaarlijks gesprek met de huisarts belangrijk,” stelt directeur Olof King. 

Amputaties 

Begin dit jaar uitte de vereniging ook al kritiek op huisartsen. Bij diabetespatiënten zouden onnodig vaak tenen, voeten en onderbenen afgezet worden. Jaarlijks vinden zo’n 2500 amputaties plaats. Sneller ingrijpen van de huisarts kan volgens de vereniging ruim 1.000 amputaties per jaar voorkomen. Dit standpunt werd ondersteund door twee hoogleraren en een arts van drie ziekenhuizen.

Nederland telt 1 miljoen patiënten met diabetes type 2. Het gros blijft levenslang onder controle van de huisarts. King: ,,Als dokter moet je ervoor zorgen dat er in elk geval één keer per jaar aandacht is voor de voeten, nieren, ogen en mentale gesteldheid van de patiënt.”

Volgens de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) gaat het gros van de huisartsen gebukt onder een hoge werkdruk. Deze week nog publiceerde ze hierover een alarmerend rapport. ,,Het onderzoek van de diabetesvereniging maakt opnieuw duidelijk dat huisartsen op het randje lopen van hun kunnen,” reageert een woordvoerder. ,,Veel huisartsen hebben juist een praktijkondersteuner aangenomen om zichzelf te ontlasten.” De zorg van diabetespatiënten lijdt er volgens de LHV niet onder. ,,De praktijkondersteuner en huisarts houden altijd een kort lijntje.”