Volledig scherm
© ANP XTRA

Dicky (76) kan nooit meer belasting betalen

De 76-jarige Dicky Buitendijk uit Schiedam kan zichzelf in alles redden, maar als het om het verdwijnen van de blauwe envelop van de Belastingdienst gaat is ze ten einde raad. En ze is lang niet de enige. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën neemt de klachten serieus.

Quote

Straks zit ik de hele dag achter Google, dan kan niet. Ik moet mijn hondje uitlaten en het huishouden doen

Dicky Buitendijk (76)
Volledig scherm
Dicky Buitendijk (76) schreef haar zorgen aan het AD. © AD

Het meldpunt 'Dag Blauwe Envelop' van diverse ouderenbonden heeft binnen anderhalve week ruim duizend meldingen binnen van ouderen die met de handen in het haar zitten nu de fiscus overstapt naar volledig digitaal berichtenverkeer en dat is nog maar het topje van de ijsberg. ,,Juist de digibeten worden het hardst getroffen. De komende periode verwachten we nog talloze papieren reacties", stelt een woordvoerder van ouderenbond Unie Kbo.

De reacties komen van ouderen zoals Dicky Buitendijk. De Schiedamse schreef haar noodkreet aan het AD. Op papier, want een computer heeft ze niet. ,,Ik krijg al een toeslag omdat ik krap bij kas zit, laat staan dat ik een computer kan betalen", vertelt ze. ,,Voor de paar jaar die ik nog heb ga ik ook niet leren hoe ik er mee moet omgaan. Al zou ik het aanleren, dan durf ik nog mijn aangifte niet digitaal te doen. Het zijn toch financiële zaken. Straks zit ik de hele dag achter Google, dat kan niet. Ik moet mijn hondje uitlaten en het huishouden doen."

De 76-jarige heeft ook geen familie meer, of vrienden met een computer die haar kunnen helpen. ,,Het enige wat de Belastingdienst maar blijft roepen is dat ik mensen in mijn omgeving moet vragen. Maar mijn buren zijn nog ouder, het gaat gewoon niet", vertelt ze.

Volledig scherm
Staatssecretaris Eric Wiebes (Financien) geeft het startsein voor de campagne die het afscheid van de blauwe envelop van de Belastingdienst inluidt. © ANP
Quote

Ze is zeker niet enige. We pakken deze signalen op, maar de hele maatschap­pij digitali­seert en ook de Belasting­dienst gaat mee in die ontwikke­ling

Adriaan Ros, woordvoerder Belastingdienst

Enige
De Belastingdienst verwijst naar een speciaal telefoonnummer waar de ouderen worden geholpen, maar ook daar komt Dicky geen stap verder. ,,Ze is zeker niet de enige. We pakken deze signalen op, maar de hele maatschappij digitaliseert en ook de Belastingdienst gaat mee in die ontwikkeling", stelt woordvoerder Adriaan Ros.

Een vangnet, dat is waar de ouderenbonden voor pleiten. Zoals een belastingservice waarbij mensen bij ouderen thuiskomen met een computer om de aangifte in te vullen. Maar ook dat kost geld en dat maakt de overheid niet lang meer vrij.

Dicky slaakt een zucht. ,,Moet ik dan mijn hele hebben en houden afgeven bij vreemden voor een DigiD? Ik weet niet eens wat dat is. En zoals ik vaak lees kan er met mijn gegevens van alles misgaan."

Quote

Uitgangs­punt is dat er voor iedereen een oplossing komt

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD)
Volledig scherm
Na 100 jaar neemt de Belastingdienst afscheid van de envelop, en worden de eerste stappen gezet naar volledig digitaal berichtenverkeer. © ANP

Oplossing
Staatssecretaris Eric Wiebes lijkt door te hebben dat het plan om de Belastingdienst te digitaliseren te kort door de bocht is.
Voor ouderen die geen computer en internet hebben, niet digitaal vaardig zijn en geen ondersteuning in de omgeving kunnen inschakelen wordt een passende oplossing gezocht, zo liet hij maandag weten op vragen van Pieter Omtzigt (CDA) en Carola Schouten (ChristenUnie). 

Wiebes denkt daarbij aan het nazenden van een papieren kopie van de belastingtoeslagen in een echte blauwe envelop. ,,Uitgangspunt is dat er voor iedereen een oplossing komt."

Ook is er besloten om voor het jaar 2016 alsnog een financiële bijdrage aan de ouderenbonden te verstrekken, om de ouderenservice in deze overgangsperiode niet in gevaar te brengen. ,,Daarnaast verlenen we een extra bijdrage voor het geven van training om de digitale vaardigheden op een hoger plan te krijgen", aldus Wiebes.

Dicky Buitendijk vindt het in ieder geval fantastisch dat de blauwe brief wellicht voor sommigen mogelijk blijft. ,,Ik vond het al zo raar. Het zijn heus niet alleen ouderen, er zijn ook genoeg gezinnen die geen geld hebben voor een computer."

Volledig scherm
© ANP XTRA

Onderzoek naar 'gevreesde' blauwe envelop
Vorige maand werd bekend dat na honderd jaar de blauwe envelop gaat verdwijnen als de fiscus overstapt naar volledig digitaal berichtenverkeer met burgers en bedrijven. Dat zal per 2017 het geval zijn.

Wiebes wil binnen zeven jaar helemaal een einde maken aan de blauwe envelop en de papieren brieven van de fiscus. Dat moet geleidelijk gaan via een berichtenbox op mijnoverheid.nl. Zo verdwijnt de blauwe envelop eerst voor de mensen die recht hebben op zorg- of huurtoeslag. Vanaf 2018 verdwijnt ook de blauwe envelop voor de belastingaangifte.

Maar ouderenbonden en partijen als het CDA en de ChristenUnie waarschuwen voor de gevolgen voor vooral ouderen. De Nationale Ombudsman maakte zaterdag bekend een onderzoek te overwegen naar het verdwijnen van de 'gevreesde' blauwe enveloppen van de Belastingdienst. Komende week wordt de knoop doorgehakt of er een onderzoek komt.

Op dit moment verstuurt de fiscus nog jaarlijks 150 miljoen blauwe brieven. Dat komt neer op ongeveer een vrachtwagen vol per dag. Van de 7 miljoen toeslaggerechtigden en circa 12 miljoen belastingplichtigen voor de inkomsten, maken nu 2,1 miljoen mensen gebruik van de gedigitaliseerde overheidsaccounts.

  1. Moeder van in stukken gezaagde Deniz: 'Mijn moederhart staat in brand’
    LIVE TWITTER

    Moeder van in stukken gezaagde Deniz: 'Mijn moederhart staat in brand’

    Mark de G. (41) uit Zwolle staat vandaag onder grote publieke belangstelling voor de rechter. De G. wordt er van verdacht zijn kameraad Deniz Guldogdu (38) te hebben omgebracht. Hij zaagde zijn lichaam volgens het OM een dag na de moord in stukken, stopte het in zakken en verborg het in de kruipruimte van zijn woning. De G. wordt ook verdacht van het stelen van 1500 euro van het slachtoffer en van verboden wapenbezit.