‘Die spermadokter in Oosterbeek beunde er gewoon een beetje bij’
podcast + VIDEOEen gepensioneerde huisarts uit Oosterbeek runde in de jaren 70 en 80 een particuliere vruchtbaarheidskliniek. Het mocht, regels waren er nog amper. Veertig jaar later zijn de donorkinderen op zoek naar hun vader en zet een gynaecoloog vraagtekens bij de gang van zaken.
Het is mei 1973, 10.25 uur op een dinsdagochtend, als Willy Egbers naar de de vruchtbaarheidskliniek in Oosterbeek loopt. Hij herinnert zich wat de dokter tegen hem heeft gezegd: een zaaddonor moet niet te vroeg en niet te laat komen. In zijn binnenzak heeft hij een potje verse sperma dat hij dicht tegen zich aandrukt om het goed warm te houden. Hij mag niet bij de voordeur aanbellen; hij moet achterom, via de keuken.
Het is de eerste keer dat Egbers zijn bijdrage levert. Dat zal hij daarna nog zeven jaar lang, een keer per maand, blijven doen. En zo wordt hij de biologische vader van een groot aantal donorkinderen.
Dit is mijn verwekplek
Meer dan 46 jaar later, zaterdag 7 september 2019. Marianne van Bussel uit Uden loopt mee in de Airborne Wandeltocht. Bij een negentiende-eeuws herenhuis in Oosterbeek houdt ze haar pas in. Dus dit is mijn verwekplek, denkt ze. Dit is het adres van de vruchtbaarheidskliniek waar haar vader en moeder eind jaren 70 naar toe zijn verwezen.
Marianne is al jaren op zoek naar haar biologische vader. Het plan dat ze bedacht had, durft ze bij nader inzien toch niet uit te voeren. Ze wilde een flyer laten drukken met daarop een foto van haar gezicht, waarvan de helft blanco was met een vraagteken erin. Daaronder de vraag: ben jij misschien de andere helft?
Ze deed het niet. Ze baalt. Een gemiste kans om haar oproep onder de aandacht van ruim 30.000 wandelaars te brengen. ,,Ik ben de schaamte voorbij. Hoe ik hem vind, maakt niet uit. Als ik hem maar vind.”
Kinderarts in ruste
Dit is het verhaal van de verdwenen spermakliniek van een kinderarts in ruste (1906-2001) die in Oosterbeek neerstrijkt. Hij begon, na zijn pensioen, in 1971 een huisartsenpraktijk en niet veel later een particuliere vruchtbaarheidskliniek, met als specialisatie Kunstmatige Inseminatie Donorsperma (KID).
Het gebeurde in een tijd dat kunstmatige inseminatie nog in de kinderschoenen stond en Nederland maar een paar klinieken telde. Regels waren er nog amper op dit terrein. De Oosterbeekse arts, wiens vrouw Emma bij de Arnhemse abortuskliniek Mildredhuis werkte, ging gewoon aan de slag. In zijn eentje.
De loop kwam er al snel in bij Kliniek Oosterbeek. Van heinde en verre kwamen wensouders, van wie de man onvruchtbaar was of zwak zaad had, naar het dorp bij Arnhem. Vanuit heel Nederland – en vooral Limburg, Brabant en Gelderland – stuurden huisartsen en gynaecologen mensen met een kinderwens door naar Oosterbeek. Voor de dokter was de grootste uitdaging om zaaddonoren te werven. Hij vond ze. Soms letterlijk om de hoek.
Lees verder onder de video.
Ik ben de schaamte voorbij. Hoe ik mijn biologische vader vind, maakt niet uit. Als ik hem maar vind
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM3
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUMColumn
Nadine werd na twee jaar ziektewet ontslagen door de werkgever waar ze zich zo voor inzette
Tjerk verloor zijn zaak, Pascalle werd ontslagen en Nadine leverde in op haar gezondheid. Hoewel de coronapandemie voor velen allang voorbij is, zijn er ook nog genoeg mensen die nog dagelijks met de gevolgen kampen. Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt, en staat hen bij. -
Heibel bij JA21? Nee, klinkt het in koor: ‘Dit is geen coup ofzo’
Onrust bij JA21? Een brief van leden over verandering van de interne partijregels is door een deel van de partijtop ondertekend, maar niet door partijleiders Joost Eerdmans en Annabel Nanninga. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
podcast
De 7 plagen voor Rutte en zijn discipelen
Wat kan het kabinet verzinnen als antwoord op de onvrede van de kiezer? Het moet allemaal zijn beslag krijgen in een brief aan de Tweede Kamer. En er was toch al veel te doen om brieven deze week, want een exemplaar uit Brussel over stikstof leverde discussie op.
-
138
Pakje sigaretten gaat vanaf zaterdag zo’n 9 euro kosten (en volgend jaar wéér 1,22 erbij)
De accijns op tabak gaat zaterdag 1 april met 1,22 euro omhoog. Voor een pakje sigaretten van twintig stuks moet dan gemiddeld 9 euro worden neergeteld. Over een jaar komt er weer 1,22 euro bij en kost een pakje sigaretten gemiddeld 10 euro. -
-
-
PREMIUMHemd van het lijf
Staatssecretaris Maarten van Ooijen: ‘Mijn vrouw zegt soms: volgens mij moet je even het bos in’
Beweging noemt Maarten van Ooijen een ‘kwetsbaar punt’ en snacken doet hij met snoeptomaatjes. Thuis gaat zijn telefoon in een bakje met een kaarsje erop. ‘De neiging om ’m steeds te pakken is dan weg.’ In deze Mezza-rubriek vertellen BN’ers over hun gezondheid. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing.